Home » D:News » „Muşchi într-o pastilă” – a fost descoperit un compus care reproduce efectele „mersului la sală”!

„Muşchi într-o pastilă” – a fost descoperit un compus care reproduce efectele „mersului la sală”!

„Muşchi într-o pastilă” – a fost descoperit un compus care reproduce efectele „mersului la sală”!
Publicat: 23.08.2013
În scurt timp, persoanele care au probleme cu dieta şi cu sportul ar putea compensa cu ajutorul unei pastile. Oamenii de ştiinţă de la The Scripps Research Institute (TSRI) au descoperit un nou compus, intitulat SR9009, care stimulează metabolismul, arderea grăsimilor şi creşterea musculară.

Testele efectuate pe şoareci au arătat că acest compus stimulează metabolismul şi duce la dezvoltarea muşchilor – cu alte cuvinte, este echivalentul „mersului la sală” într-o pastilă.

„SR9009 modifică profilul metabolic al musculaturii scheletice într-un mod similar schimbărilor observate la animalele care sunt supuse la antrenamente de anduranţă. Pe scurt, medicamentul transmite un semnal către muşchi, comunicându-i să-şi modifice metabolismul”, explică Thomas Burris, descoperitorul acestui medicament şi totodată profesor în cadrul departamentului de terapii moleculare din cadrul TSRI.

Jumătate dintre şoarecii studiaţi au obţinut rezultate mai bune la alergare, atât ca timp, cât şi ca distanţă parcursă. „Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că o moleculă mică, similară unui medicament, poate duce la creşterea ratei metabolice în musculatura scheletică şi poate duce la creşterea rezistenţei la exerciţiu”, afirmă Burris.

Animalele chiar obţin muşchi similari celor obţinuţi de un atlet care se antrenează. De asemenea, tiparul expresiei genelor după tratamentul cu SR9009 este cel de muşchi de tip oxidativ – exact ca la un atlet”, spune Burris.

Menţinerea unei greutăţi sănătoase este un lucru foarte dificil. De aceea, multă lume încearcă aşa-numite „pastile minune” şi alte soluţii rapide pentru a obţine ceva ce necesită o schimbare a stilului de viaţă. De altfel, multe „pastile de slăbit” nu sunt evaluate de autorităţi, iar unele chiar conţin ingrediente periculoase. 

SR9009 nu se aseamănă cu celelalte pastile de slăbit – ce suprimă apetitul, au un efect laxativ sau „blochează grăsimile”.

SR9009 nu suprimă apetitul – aşa cum fac multe pastile de slăbit – ci are un efect direct prin creşterea ratei metabolice a muşchiului”, afirmă Burris.

Metabolismul nostru accelerează şi încetineşte în mod natural în timpul zilei, astfel că uneori alimentele sunt folosite pentru energie, iar alteori sunt stocate sub formă de grăsime. Prin resincronizarea unui ceas metabolic disfuncţional, SR9009 se asigură că alimentele şi grăsimile în exces sunt folosite ca energie.

SR9009 este unul din mai mulţi compuşi realizaţi la TSRI de Burris şi echipa sa. Medicamentul se ataşează de Rev-erbα, o proteină naturală prezentă în corp ce influenţează metabolismul glucozei şi al lipidelor în ficat, reacţiile inflamatorii şi celulele ce stochează grăsimi. Prin ataşarea de Rev-erbα, SR9009 poate stimula metabolismul şi produce un efect secundar plăcut: dezvoltarea musculară.

„Practic, medicamentul «transformă» muşchiul într-un muşchi ce prezintă multe trăsături observate la muşchiul antrenat”, explică Burris.

„Am fost prima echipă de cercetători care a dezvoltat medicamente care ţintesc Rev-erbα şi care pot fi folosite pe animale, iar prima observaţie realizate în testele pe animale a fost faptul că medicamentul creştea rata metabolică”, spune Burris. Cercetătorii studiază Rev-erbα încă din 2005, ştiind că joacă un rol în metabolism.

Acum, după ce au reuşit să modifice activitatea Rev-erbα cu ajutorul medicamentelor, studiile au arătat că această proteină are un efect direct asupra musculaturii scheletice.

Deoarece au obţinut aceste rezultate convingătoare, acum Burris şi echipa sa de cercetători intenţionează să obţină finanţări care să le permită fondarea unei companii de biotehnologie care să se concentreze asupra dezvoltării SR9009 şi a altor compuşi similari care să poată fi folosiţi în siguranţă de către oameni.

Cercetătorii speră ca anul viitor să efectueze primele teste clinice de fază I. Dacă acestea vor fi încununate cu succes, în câţiva ani am putea beneficia de un medicament care să ne permită să slăbim şi să beneficiem de o musculatură mai puternică fără a mai fi nevoiţi să mergem la sala de fitness.

Surse: Healthline, Scripps

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase