Vrei să te laşi de fumat? Un nou studiu arată cât de eficiente sunt ţigările electronice

09 09. 2013, 12:38

Pe lângă faptul că oferă o doză de nicotină, ţigările electronice imită şi senzaţiile fumatului, motiv pentru care multă lume a presupus că aceste instrumente s-ar putea dovedi utile persoanelor care vor să se lase de fumat.

O echipă de cercetători de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă a efectuat primul test clinic în care comparau ţigările electronice cu plasturii de nicotină. Studiul a fost efectuat pe 657 de persoane.

Rezultatele publicate în jurnalul Lancet arată că 7,3% dintre persoanele care foloseau ţigările electronice reuşiseră să se lase de fumat după 6 luni de la începerea studiului, faţă de 5,8% dintre persoanele care foloseau plasturi cu nicotină. Cu toate acestea, cercetarea nu a inclus suficient de mulţi oameni pentru a putea oferi un răspuns definitiv la întrebarea „care este cea mai bună opţiune pentru a mă lăsa de fumat?”.

Totuşi, cercetătorii subliniază că după şase luni de studiu, 57% dintre persoanele care foloseau ţigări electronice înjumătăţiseră numărul de ţigări fumate într-o zi, faţă de 41% dintre cei care foloseau plasturi cu nicotină.

„Deşi rezultatele noastre nu indică o diferenţă clară între ţigări electronice şi plasturi în ceea ce priveşte abandonarea fumatului după 6 luni, se pare că ţigările electronice erau mai eficiente în a-i ajuta pe fumătorii care nu s-au lăsat de fumat să reducă numărul de ţigări fumate într-o zi”, a explicat profesorul Chris Bullen de la Universitatea Auckland.

„De asemenea, participanţii la studiu păreau să fie mai entuziasmaţi de ţigările electronice decât de plasturi. Dată fiind popularitatea în creştere a acestor dispozitive în mai multe ţări, este nevoie de mai multe studii ample şi care să se desfăşoare pe termen lung pentru a clarifica dacă aceste dispozitive ar putea să-şi îndeplinească potenţialul de a fi instrumente cu ajutorul cărora oamenii să se lase de fumat”, spune specialistul.

Sursa: BBC News