Home » D:News » Cutremurul din Pakistan a dus la apariţia unei mici insule (FOTO)

Cutremurul din Pakistan a dus la apariţia unei mici insule (FOTO)

Publicat: 25.09.2013
O nouă insulă a apărut în Marea Arabiei, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,7 produs marţi în sud-vestul Pakistanului, au anunţat autorităţile provinciei Balucistan, citate de postul de televiziune pakistanez Geo News.

Insula are o înălţime cuprinsă între 6 şi 12 metri şi o lungime de aproximativ 30 de metri.

Ea se află la o distanţă de 90 de metri de portul pakistanez Gwadar.

Insula formată în urma cutremurului produs marţi în Pakistan nu este o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre ce se va dezintegra cu timpul, afirmă seismologii, citaţi de AFP.

Cutremurul puternic din Pakistan a dat naştere unei „insule” care a ieşit brusc la suprafaţă în Marea Arabiei, la sute de kilometri distanţă de epicentru.

„Nu este ceva mic, este o chestie imensă care a ieşit din apă”, afirmă Muhammad Rustam, un locuitor din Gwadar, port strategic pakistanez, situat la circa 400 de kilometri sud de epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,7, produs marţi în provincia Balucistan.

După cutremur, locuitorii din Gwadar au văzut apărând la câteva sute de metri în largul coastei o proeminenţă gigantică de circa 20 de metri înălţime, 40 de metri lăţime şi aproximativ 100 de metri lungime.

„Este într-adevăr foarte straniu şi puţin înspăimântător să vezi subit aşa ceva ieşind din apă”, mărturiseşte Rustam.

Pescarii, intrigaţi, s-au apropiat marţi de această protuberanţă maritimă.

Noua insulă    (Foto: AP)Noua insulă

Seismul cu magnitudinea 9 aflat la originea unui tsunami devastator în Japonia în 2011 a fost de o asemenea intensitate încât a deplasat cu aproximativ 17 centimetri axa Pământului şi, prin urmare, a scurtat această zi cu 1,8 microsecunde, potrivit calculelor NASA.

Numeroase alte cutremure au efecte inedite sau surprinzătoare pentru un neofit. În spatele fascinaţiei „noii insule din Gwadar” se ascunde o explicaţie ştiinţifică, legată de mişcarea plăcilor tectonice şi de „vulcanii noroioşi”.

O echipă a Institutului pakistanez de oceanografie s-a deplasat pe această insulă şi a găsit centraţii mari de metan. „Echipa noastră a descoperit bule care urcau la suprafaţa insulei şi luau foc în apropierea unei flăcări”, a declarat pentru AFP Mohammad Danish, cercetător al acestui institut public.

Imagine surprinsă pe noua insulă    (Foto: AP)Imagine surprinsă pe noua insulă

În opinia lui Gary Gibson, seismolog la universitatea din Melbourne, în Australia, apariţia acestei insule la sute de kilometri de epicentrul cutremurului este „foarte curioasă”.

„Acest lucru s-a produs deja în trecut în această regiune, dar este un eveniment ieşit din comun, foarte rar, nu am auzit niciodată vorbindu-se despre aşa ceva”, la o astfel de distanţă de epicentru, a explicat el pentru AFP.

Această „insulă” ar fi de fapt un „vulcan noroios”, o protuberanţă formată din sedimente aduse la suprafaţă de presiunea gazului metan în timpul seismului, subliniază Gibson.

Insula nu este, prin urmare, o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre care se va dezagrega pe măsură ce va trece vremea, spre deosebire de înălţările stâncoase permanente apărute la joncţiunea plăcilor tectonice.

Bătrânii din Gwadar îşi amintesc de un cutremur cu magnitudinea de 8,1 în zona Makran din Balucistan. Acest cutremur a dat naştere unui tip similar de „insulă”, confirmă Gibson.

Dar nu serveşte la nimic ca această proeminenţă din largul Gwadar să primească un nume deoarece ea va dispărea, susţin oamenii de ştiinţă.

Această «insulă» se va dezintegra în următoarele săptămâni sau luni”, apreciază Shamin Ahmed Shaikh, directorul departamentului de geologie al Universităţii din Karachi, metropolă din sudul Pakistanului.

Apariţia acestei protuberanţe stranii în largul Gwadar se datorează intensei activităţi geologice din această regiune situată la joncţiunea plăcilor tectonice indiană şi arabă, subliniază el.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 a avut loc la ora 16.29 (14.29, ora României), în regiunea Awaran, la adâncimea de 22,9 kilometri. Iniţial, USGS anunţase o magnitudine de 7,4 pe care a revizuit-o apoi la 7,8 şi, în cele din urmă, la 7,7. Epicentrul a fost la 69 de kilometri nord-est de oraşul Awaran, la 118 kilometri nord-vest de oraşul Bela, la 172 de kilometri sud de Kharan şi la 174 de kilometri nord de Uthal.

Seismul s-a soldat cu cel puţin 33 morţi şi peste 20 de răniţi, numeroase case fiind distruse, anunţă serviciile de urgenţă.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase