Home » D:News » Cea mai cruntă zi caniculară de astăzi va deveni o zi obişnuită de vară până în 2050

Cea mai cruntă zi caniculară de astăzi va deveni o zi obişnuită de vară până în 2050

Publicat: 10.10.2013
Mai multe regiuni ale globului, în primul rând zonele tropicale, ar putea atinge un vârf al valorilor temperaturilor până în 2050, când maximele înregistrate în ultimii 150 de ani vor deveni o regulă, se arată într-un studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP.

În acest studiu, un grup de cercetători de la Universitatea din Hawaii a propus un nou indicator al încălzirii climatice. Utilizând diferite modele climatice, aceştia identifică în diferite zone geografice anul în care, pornind de la emisiile posibile de gaze cu efect de seră, temperatura medie anuală va depăşi constant temperaturile cele mai mari înregistrate în anii 1986 – 2005.

Potrivit cercetătorilor, într-un scenariu al emisiilor de gaze cu efect de seră, acest vârf virtual ar putea fi atins la nivel global în 2047. Potrivit unui scenariu optimist, ce ia în calcul măsurile luate împotriva emisiilor de dioxid de carbon, termenul ar putea fi amânat până în 2069.

„Rezultatele sunt surprinzătoare, indiferent de scenariu, şi se vor vedea în curând”, declară Camilo Mora, autorul principal al acestui studiu, într-un comunicat.

Atingerea acestui vârf climatic se va petrece la date diferite, în funcţie de diferitele zone geografice, iar regiunile tropicale sunt primele pe listă.

Astfel, scenariul pesimist prevede că anumite regiuni din Indonezia (din 2020), chiar Lagos (2029), ar putea experimenta aceste temperaturi fără precedent începând cu următorul deceniu.

Mexic ar putea atinge acest vârf începând cu 2031, iar Bombay, în 2034, înaintea unor oraşe precum Washington (2047), Londra (2056) şi Moscova (2063).

În cazul Bucureştiului, cercetătorii preconizează că anul de vârf va fi 2054.

Harta arată anul în care, pornind de la emisiile posibile de gaze cu efect de seră, temperatura medie anuală va depăşi constant temperaturile cele mai mari înregistrate în anii 1986 – 2005    (Imagine: Mora/Nature)Harta arată anul în care, pornind de la emisiile posibile de gaze cu efect de seră, temperatura medie anuală va depăşi constant temperaturile cele mai mari înregistrate în anii 1986 - 2005

„Rezultatele arată că ţările cele mai afectate sunt cele care au şi cea mai slabă capacitate de reacţie. În mod ironic, acestea sunt ţările cel mai puţin responsabile de schimbările climatice”, adaugă Ryan Longman, coautorul studiului.

Deşi schimbările de temperatură ca valori absolute se înregistrează la Polul Nord, studiul insistă asupra faptului că schimbările climatice vor apărea cel mai rapid în regiunile tropicale.

Speciile de animale şi plante din regiunile tropicale, neobişnuite cu variaţiile climatice, sunt prin urmare deosebit de vulnerabile. Autorii studiului avertizează că „tropicele adăpostesc cea mai mare diversitate de specii marine şi terestre şi aici se vor petrece schimbări climatice fără precedent cu zece ani mai devreme decât oriunde pe Terra”, evidenţiind riscul ca anumite specii, precum coralii, să dispară.

Surse: Mediafax, Nature, Mora

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase