Prima pagină D:News

Misterele planetei Neptun: "luna" pierdută şi regăsită după 20 de ani, inele dispărute şi alte descoperiri (GALERIE FOTO)

Redactia Descopera.ro | 10.12.2013 | ● Vizualizări: 920
Naiad, satelitul de 100 km diametru al lui Neptun, nu mai fusese observat din 1989.      + zoom
Galerie foto (3)

Un mic corp ceresc – un satelit natural sau "lună" –, numit Naiad, care orbitează în jurul Planetei Neptun şi care mai fusese observat de peste 2 decenii a fost regăsit de astronomi analizând imaginile luate de telescopul spaţial Hubble. Aceleaşi imagini au dezvăluit şi alte lucruri noi şi incitante despre planetă.

Naiad este satelitul neptunian cel mai apropiat de planetă; are 100 km diametru şi nu a mai fost observat din 1989, când a fost descoperit de sonda Voyager 2 a NASA.

Dar, recent, oamenii de ştiinţă din cadrul SETI i-au luat urma din nou, datorită unei serii de 8 imagini luate de Hubble în decembrie 2004, folosind o tehnică aparte pentru a anula strălucirea planetei Neptun, care face greu observabile unele corpuri cereşti din preajma ei.

Neptun este de 2 milioane de ori mai strălucitor decât Naiad, aşa că mica "lună" este greu de observat de pe Pământ, spun reprezentanţii SETI.

Acum însă, a apărut un nou mister: Naiad pare să fi deviat de la traiectul său, fiind departe de ruta prevăzută de calcule.

Astronomii bănuiesc că fenomenul s-ar putea datora interacţiunilor lui Naiad cu alţi sateliţi naturali ai lui Neptun, care au determinat creşterea vitezei cu care Naiad orbitează în jurul planetei, dar cauza exactă a fenomenului nu este cunoscută în prezent.

Planeta Neptun are şi ea în jur nişte inele, alcătuite din praf cosmic şi alte materiale, iar imaginile luate în 2004 arată şi schimbări considerabile în numărul şi aspectul acestor inele, comparativ cu imaginile obţinute în 1989 de Voyager.

Imaginile luate de Hubble i-au ajutat pe savanţi să descopere încă o mică lună care orbitează în jurul lui Neptun; denumită S/2004 N 1, are numai 20 km diametru, dar este mai uşor de observat deoarece orbitează mai departe de planetă. Datorită dimensiunilor sale mici, S/2004 N 1 a trecut neobservată în 1989, când Voyager 2 a cercetat planeta Neptun; totuşi, sonda a descoperit atunci 6 noi sateliţi naturali anterior necunoscuţi.

În total, oamenii de ştiinţă au descoperit până acum 14 sateliţi naturali ai planetei Neptun.

Sursa: Live Science / Credit foto: SETI Institute