Home » D:News » Untul şi carnea grasă chiar provoacă boli de inimă? Un cardiolog propune “să demolăm acest mit”

Untul şi carnea grasă chiar provoacă boli de inimă? Un cardiolog propune “să demolăm acest mit”

Untul şi carnea grasă chiar provoacă boli de inimă? Un cardiolog propune “să demolăm acest mit”
Publicat: 23.10.2013
Riscul cardiac asociat cu grăsimile saturate, din alimente precum untul şi carnea grasă, este supraestimat; grăsimile saturate au ajuns să fie “demonizate”, trecându-se astfel cu vederea alte substanţe, mai periculoase pentru sănătate, precum zahărul, susţine un cardiolog britanic.

E timpul “să demolăm mitul privind rolul grăsimilor saturate în apariţia bolilor de inimă”, afirmă dr. Aseem Malhotra, cardiolog în cadrul Croydon University Hospital, din Londra, într-un articol publicat în British Medical Journal.

După părerea sa, concentrarea asupra grăsimilor saturate, ca inamici ai sănătăţii, ne face să trecem cu vederea contribuţia nocivă a altor factori, precum zahărul.

Grăsimile saturate sunt prezente în produse precum untul, margarina, carnea grasă, slănina, untura, brânzeturile, smântâna; prin urmare, se regăsesc în multe alimente larg consumate în lumea occidentală – adesea în exces -, de la mezeluri până la prăjituri. Mulţi britanici, de pildă, consumă cantităţi de grăsimi saturate cu cca. 20% mai mari decât doza zilnică recomandată, de 20 g pentru femei şi 30 g pentru bărbaţi.

Ideea că aportul alimentar mare de grăsimi saturate duce la creşterea nivelului de colesterol sanguin, care se depune pe pereţii interni ai vaselor de sânge, îngustându-le şi ducând astfel la apariţia bolilor cardiovasculare, domină lumea medicală de decenii.

Ca urmare, recomandările privind alimentaţia vizează reducerea drastică a cantităţii de grăsimi saturate, iar medicii prescriu foarte des medicamente specifice, precum statinele, pentru reducerea nivelului de colesterol, în ideea de a micşora astfel riscul bolilor cardiovasculare.

Însă studiile legate de contribuţia grăsimilor saturate provenite din alimentaţie în apariţia bolilor de inimă sunt contradictorii, susţin alţi specialişti.

Dr. Malhotra este unul dintre experţii care consideră că grăsimile saturate au fost pe nedrept “demonizate” şi că legătura dintre ele şi bolile de inimă nu se bazează pe dovezi ştiinţifice neîndoielnice. Iar această atitudine ne face să pierdem din vedere alte aspecte esenţiale ale relaţiei dintre alimentaţie şi bolile cardiace.

Sub presiunea opiniei publice şi a celei medicale, producătorii din industria alimentară au început să micşoreze cantităţile de grăsimi saturate din produsele lor, dar, pentru a le menţine gustoase, au compensat pierderea grăsimilor prin adaosul de cantităţi mai mari de zahăr, care contribuie, de asemenea, la apariţia bolilor cardiace.

Însă alimentaţia ne poate fi şi un aliat în lupta împotriva bolilor cardiace, crede dr. Malhotra; dacă, după un atac de inimă, pacientul adoptă o alimentaţie sănătoasă, precum dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, peşte gras, fructe oleaginoase (migdale, alune, nuci), multe fructe şi legume proaspete şi cantităţi moderate de vin roşu -, aceasta este de trei ori mai eficientă în reducerea mortalităţii decât administrarea de statine, susţine cardiologul.

Părerea sa nu este însă împărtăşită de toţi specialiştii, iar alţi experţi au exprimat opinii mai nuanţate.

Astfel, prof. Peter Weissberg, director medical al British Heart Foundation, spune că studiile privind legăturile dintre alimentaţie şi boli produc adesea rezultate contradictorii, deoarece în cazul alimentelor, spre deosebire de teste clinice realizate pentru medicamente, este greu de organizat un studiu controlat, randomizat, care să dea rezultate clare.

“Totuşi”, spune el, “persoanele cu cele mai mari niveluri de colesterol prezintă cel mai mare risc de a a suferi un atac de inimă şi este clar, de asemenea, că reducerea nivelului de colesterol, indiferent prin ce mijloace, micşorează riscul.”

Nivelul de colesterol sanguin poate fi influenţat de mulţi factori, inclusiv alimentaţie, exerciţii fizice şi medicamente, in special statine, adaugă el.

“Există dovezi clare că pacienţii care au suferit un atac de inimă sau care prezintă un risc mare de a avea unul pot beneficia de pe urma administrării de statine.”

“Dar este necesar ca medicamentul să fie combinat şi cu alte măsuri esenţiale, precum o alimentaţie echilibrată, lipsa fumatului şi exerciţiul fizic regulat.”

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026