Home » D:News » Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine

Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine

Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine
Publicat: 13.11.2013
O dietă bogată în proteine de origine animală, prin urmare acidifiantă, creşte considerabil riscul de diabet de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, conform unui studiu publicat marţi de cercetătorii de la Institutul naţional al sănătăţii şi cercetării medicale din Franţa (Inserm), potrivit AFP.

„Este vorba despre primul studiu care a stabilit o legătură între aciditatea alimentelor şi creşterea semnificativă a riscului de diabet de tip 2”, a declarat Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului apărut în revista Asociaţiei europene pentru studiul diabetului Diabetologia.

Aciditatea organismului unei persoane depinde direct de ceea ce mănâncă, unele alimente având efect acidifiant, în timp ce altele au efect alcalinizant, atunci când sunt absorbite în organism.

Aciditatea este măsurată cu ajutorul indicelui PRAL (potential renal acid load), care permite clasificarea alimentelor în funcţie de încărcătura lor acidă sau alcalină.

Conform doctorului Guy Fagherazzi, carnea, mai ales produsele procesate din carne, brânzeturile şi produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, în timp ce fructele şi legumele sunt, dimpotrivă, alcalinizante.

Cercetătorii de la Inserm au studiat alimentaţia unui eşantion de 66.000 de femei afiliate la MGEN (Mutuelle Générale de l’Education nationale – Societatea generală a educaţiei naţionale), timp de 14 ani, interval în care 1.372 dintre ele au contractat diabet de tip 2.

Comparând compoziţia alimentelor pe care le consumă şi ajustând rezultatele pentru a elimina ceilalţi factori de risc (obezitate, sedentarism şi tabagism), cercetătorii au descoperit că 25% dintre femei, care urmaseră dieta cea mai acidifiantă, aveau un risc cu 56% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în raport cu 25% dintre femeile care urmaseră dieta cea mai alcalinizantă.

Riscul a crescut chiar cu 96% în cazul femeilor cu constituţie normală, care consumau alimente cu încărcătură acidă ridicată, în timp ce creşterea era net mai redusă (cu 28%) în cazul femeilor obeze sau supraponderale, ceea ce sugerează că „în cazul femeilor cu risc crescut de diabet, efectul alimentaţiei ar fi mai redus”, arată Guy Fagherazzi.

Pentru a explica fenomenul, cercetătorul francez a avansat ipoteza conform căreia o dietă acidifiantă „antrenează o creştere a riscului de insulino-rezistenţă, altfel spus incapacitatea corpului de a secreta insulină, când are nevoie de aceasta pentru reglarea glicemiei.”

Medicul francez recunoaşte totodată necesitatea unor studii ulterioare, care să confirme rezultatele cercetărilor de până acum. Un studiu precedent, publicat în 2011, evocase deja existenţa unei legături între insulino-rezistenţă şi încărcătura acidă a alimentelor.

Surse: MediafaxDiabetologia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Angajații federali americani lucrează printre gândăci, fără birouri sau scaune
Angajații federali americani lucrează printre gândăci, fără birouri sau scaune
Gene Hackman nu și-a inclus copiii în testamentul de 80 milioane de dolari
Gene Hackman nu și-a inclus copiii în testamentul de 80 milioane de dolari
Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru
Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru
Planul regelui Carol I la izbucnirea Primului Război Mondial
Planul regelui Carol I la izbucnirea Primului Război Mondial
Helen Duncan, ultima vrăjitoare a Marii Britanii. O poveste de spionaj, secretomanie și panică guvernamentală
Helen Duncan, ultima vrăjitoare a Marii Britanii. O poveste de spionaj, secretomanie și panică guvernamentală
Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Edgar Cayce, profetul „adormit”
Edgar Cayce, profetul „adormit”
De ce tot mai multe țări renunță la ora de vară: avantaje și dezavantaje
De ce tot mai multe țări renunță la ora de vară: avantaje și dezavantaje
Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?
Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?
Tabla Ouija, de la joc la promisiunea reconectării cu morții. „O minunată placă vorbitoare și mister al veacurilor!”
Tabla Ouija, de la joc la promisiunea reconectării cu morții. „O minunată placă vorbitoare și mister al veacurilor!”
O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna
O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna
Cubanezii au rămas din nou fără curent, a patra oară în cinci luni
Cubanezii au rămas din nou fără curent, a patra oară în cinci luni
Premierul britanic îl acuză pe Vladimir Putin de „jocuri inutile” cu planul de pace
Premierul britanic îl acuză pe Vladimir Putin de „jocuri inutile” cu planul de pace
Ce spune acum Donald Trump despre promisiunea că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore
Ce spune acum Donald Trump despre promisiunea că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore
Au trecut 236 de ani de când a venit pe lume unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii
Au trecut 236 de ani de când a venit pe lume unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii
Reguli stricte pentru căsătorii într-un oraș din Italia. Ce amenzi riscă mirii?
Reguli stricte pentru căsătorii într-un oraș din Italia. Ce amenzi riscă mirii?
Papa Francisc a început cea de-a cincea săptămână de tratament pentru pneumonie dublă
Papa Francisc a început cea de-a cincea săptămână de tratament pentru pneumonie dublă
Familia actorului Gene Hackman a cerut blocarea publicării raportului despre deces
Familia actorului Gene Hackman a cerut blocarea publicării raportului despre deces