Home » D:News » Un manuscris “imposibil de citit” este pe cale de a fi descifrat

Un manuscris “imposibil de citit” este pe cale de a fi descifrat

Publicat: 07.12.2013
Timp de decenii, textul de pe acest sul de pergament, datând din secolul al XV-lea, a fost considerat cu neputinţă de citit vreodată. Acum, graţie tehnologiei moderne, istoricii pot spera în sfârşit să afle ce cuprinde textul misterios.

Mulţi specialişti sunt extrem de curioşi să afle informaţiile conţinute în acest document, aflat în Anglia şi cunoscut sub numele de pergamentul de la Bressingham Manor. Dar s-a crezut mereu că derularea sulului de pergament, deteriorat de umezeală şi foarte fragil, ar duce la distrugerea iremediabilă a manuscrisului. Doar o mică parte poate fi desfăşurată; straturile interioare ale sulului sunt lipite între ele şi nu pot fi dezlipite fără a duce la dezintegrarea obiectului.

Acum, însă, se preconizează utilizarea uneoi noi  tehnologii, numită microtomografie – bazată pe imagistica 3-D în raze X şi utilizată de obicei în stomatologie – care va permite citirea virtuală a textului, fără a fi necesară desfăşurarea pergamentului.
Cu ajutorul aparaturii speciale, experţii au scanat sulul, obţinând cca. 40.000 de imagini care, asamblate, vor dezvălui textul.
Microtomografia utilizează conţinutul de fier şi cupru din cerneală pentru a crea o imagine cu contrast puternic, ce va permite citirea literelor.

Proiectul, denumit Apocalypto Project, este derulat de Norfolk Record Office (NRO), Queen Mary University din Londra şi Cardiff University.

Rezultatele vor fi publicate în următoarele câteva săptămâni. După asamblarea tuturor imaginilor, istoricii cred că textul de pe sulul de pergament va dezvălui informaţii interesante privind viaţa de zi cu zi a locuitorilor din comitatul Norfolk, cu mai mult de o jumătate de mileniu în urmă.

Sursa: FOXNews / Credit imagini: Norfolk Record Office
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase