Home » D:News » Horoscopul poate fi dăunător: cum ne poate afecta credinţa în influenţa astrelor?

Horoscopul poate fi dăunător: cum ne poate afecta credinţa în influenţa astrelor?

Horoscopul poate fi dăunător: cum ne poate afecta credinţa în influenţa astrelor?
Publicat: 12.12.2013
Mulţi oameni îşi încep ziua citind sau ascultând previziunile din horoscop. Însă, chiar dacă acest obicei pare inofensiv, oamenii de ştiinţă susţin că el poate fi dăunător. Mai exact, se pare că predicţiile negative pot provoca un comportament delăsător.

Specialiştii susţin că atunci când horoscopul ne indică o evoluţie negativă voinţa noastră se diminuează, iar noi devenim mai neglijenţi în încercarea de a scăpa de soarta potrivnică. 

În noul studiu, participanţii care îşi citeau zilnic horoscopul aveau tendinţa de a manifesta un comportament impulsiv sau delăsător atunci când zodiacul le prevestea o zi proastă. Oamenii de ştiinţă cred că acest lucru se datorează faptului că atunci când citim o predicţie negativă suntem mai uşor de ispitit. 

Studiul, publicat în Journal of Consumer Research a indicat că persoanele care credeau că soarta lor s-ar putea schimba aveau tendinţa de a deveni nestatornici în luarea deciziilor atunci când zodiacul le oferea veşti proaste. 

În ultimul timp, s-a considerat că citirea horoscopului poate îmbunătăţi starea de spirit, încurajându-i pe oameni să desfăşoare activităţi altruiste. Totuşi, oamenii de ştiinţă de la University of South Carolina şi Johns Hopkins University din Baltimore, au descoperit că, de fapt, horoscopul are un efect negativ asupra oamenilor. 

În noul studiu, participanţii au primit un horoscop care le indica veşti negative. Apoi, ei au fost rugaţi să aleagă între participarea la o petrecere sau făcutul curăţeniei acasă. Participanţii care au ales să meargă la petrecere au fost văzuţi ca manifestând un comportament delăsător, pe când cei care au ales să facă curăţenie erau catalogaţi ca alegând o soluţie „virtuoasă”. 

Oricum, în studiu s-a constatat că cei care primeau un horoscop negativ, înainte de a lua decizia, erau mult mai tentaţi să meargă la petrecere. Cu alte cuvinte, rezultatele studiului au indicat că oamenii care au crezut că îşi pot schimba soarta doreau să meargă la petrecere după ce citeau un horoscop negativ. 

Oamenii de ştiinţă au explicat că din cauza faptului că acţiunea de a inversa soarta nefavorbilă indicată de horoscopul negativ necesita resurse mentale, indivizii nu reuşeau să reziste tentaţiei. Cu toate acestea, cei care credeau într-o soartă fixă reuşeau să să concentreze asupra evenimentelor din timpul zilei deoarece ei nu aveau nevoie să-şi irosească energia mentală pe această temă. 

„Credinţa populară ar putea sugera că, pentru acei oameni care cred că soarta poate fi schimbată, predicţiile nefavorabile din horoscop ar putea duce la o încercare benefică de a-şi schimba soarta în mai bine. Cu toate acestea, rezultatele noastre au arătat că ascultarea unui horoscop nefavorabil are, de fapt, un efect negativ asupra acestor indivizi”, au concluzionat oamenii de ştiinţă. 

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase