Prima pagină D:News

Un străvechi mister a fost descifrat în Egipt după ce au fost descoperite mai multe artefacte arheologice importante

Florin Bădescu 02.08.2014 | ● Vizualizări: 1165
Arheologii egipteni au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, dar şi câteva seturi de inscripţii (cartuşe) care dovedesc că faraonul Akhenaton a domnit alături de tatăl său, Amenhotep al III-lea     (Foto: AFP) + zoom
Galerie foto (2)

Arheologii egipteni au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, dar şi câteva seturi de inscripţii (cartuşe) care dovedesc că faraonul Akhenaton a domnit alături de tatăl său, Amenhotep al III-lea, în urmă cu 3.400 de ani, informează AFP.

Arheologii egipteni au descoperit în regiunea Ad Daqahliyah, la 100 de kilometri de Cairo, corpul mumificat al unei femei înmormântate alături de 180 de statuete funerare (ushabti), a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor. Un număr mare de statuete reprezintă semnul unui statut social înalt al defunctei.

"Inscripţiile şi hieroglifele arată, de asemenea, numele celor doi faraoni unul lângă celălalt", a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichităţi.    (Foto: AFP)

În sudul ţării, la Luxor, unde a fost descoperit mormântul faraonului Akhenaton, arheologii egipteni şi spanioli au descoperit noi inscripţii şi fresce reprezentându-i unul lângă celălalt pe Amenhotep al III-lea şi fiul său, Amenhotep al IV-lea, care a domnit sub numele Akhenaton, după ce a lansat o revoluţie religioasă.

"Inscripţiile şi hieroglifele arată, de asemenea, numele celor doi faraoni unul lângă celălalt", a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichităţi. "Această descoperire este importantă, întrucât reprezintă dovada faptului că Amenhotep al III-lea şi Amenhotep al IV-lea au domnit împreună, deoarece inscripţiile datează din timpul primului Heb-Sed al lui Amenhotep al III-lea", a mai spus acesta.

Heb-Sed este o sărbătoare religioasă care marchează împlinirea a 30 de ani de domnie a unui faraon din Egiptul Antic.

Akhenaton, faraon din a 18-a dinastie, a domnit în Egipt cu 1.300 de ani înainte de Iisus Hristos. Domnia lui a fost marcată de o tentativă de introducere a monoteismului, prin cultul discului solar Aton, şi printr-o intensă creativitate artistică. Analize realizate pe ADN-ul unor mumii au arătat recent că Akhenaton a fost tatăl faronului Tutankhamon.

Surse: Mediafax, AFP, VisirAmenhotep