Home » D:News » Cum respiră plămânii scoşi din piept? Uimitoarea tehnologie a „plămânului la cutie” menţine vii organele în afara corpului (VIDEO)

Cum respiră plămânii scoşi din piept? Uimitoarea tehnologie a „plămânului la cutie” menţine vii organele în afara corpului (VIDEO)

Cum respiră plămânii scoşi din piept? Uimitoarea tehnologie a „plămânului la cutie” menţine vii organele în afara corpului (VIDEO)
Publicat: 13.02.2014
De zeci de ani, protocolul medical privind păstrarea organelor pentru transplant prevede ambalarea lor în pungi sterile şi cutii cu gheaţă. Dar organele tind să se deterioreze rapid, medicii au la dispoziţie doar câteva ore pentru a le transporta şi transplanta, iar dacă transportul durează prea mult, ele nu mai pot fi folosite. Acum, însă, o echipă de medici şi ingineri experimentează un procedeu cu totul nou, care ar putea duce la salvarea multor vieţi.

Compania TransMedics din SUA a dezvoltat un dispozitiv experimental care poate menţine vii inimile şi plămânii prelevaţi de la donatori, în timpul transportului. 

Sistemul, denumit Organ Care System, sau „plămân la cutie”, cum l-a numit chirurgul Abbas Ardehali de la Universitatea California – Los Angeles, pompează sânge şi oxigen prin plămâni, astfel încât aceştia pot, efectiv, să respire în afara corpului.

Dispozitivul nu a fost încă aprobat de FDA (Food and Drug Administration, agenţia americană care se ocupă de autorizarea alimentelor, medicamentelor, procedurilor şi dispozitivelor medicale), dar este testat în prezent în opt spitale.

TransMedics lucrează, de asemenea, la construirea unui dispozitiv asemănător destinat inimilor; acestea vor rămâne calde, vor fi irigate cu sânge şi hrănite cu soluţii nutritive şi vor continua să bată în afara corpului până la momentul în care vor fi transplantate.

Ambele dispozitive sunt portabile, aşa că pot fi utilizate în cursul transportului cu elicopterul.

Într-un studiu preliminar, „plămânul la cutie” a funcţionat eficient în cazul a 12 transplanturi. Acum, medicii din Canada, SUA şi Europa testează metoda pe 250 de pacienţi, pentru a vedea în ce măsură este mai eficientă comparativ cu metoda clasică a refrigerării.

Inventatorii speră ca, prin extinderea duratei de viaţă a organelor în afara corpului, să mărească rata de succes a transplanturilor; medicii vor putea petrece un timp mai îndelungat pentru a găsi un primitor compatibil, iar organele vor putea fi transportate pe distanţe mai lungi.

Credit: MediCommConsultants

UCLA Health/YouTube

Credit: Josh Kurz / Vimeo.com

Sursa: NPR

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase