Home » D:News » Google începe să elimine din căutările online informaţii sensibile, la cererea utilizatorilor din UE

Google începe să elimine din căutările online informaţii sensibile, la cererea utilizatorilor din UE

Publicat: 27.06.2014
Google începe să elimine din căutările online informaţii sensibile, la cererea utilizatorilor din UE
Google a anunţat joi că a început să elimine din rezultatele căutărilor online, la cererea unor persoane din UE, linkuri către pagini care conţin informaţii sensibile despre acestea, în linie cu o decizie din luna mai a Curţii Europeane de Justiţie, potrivit Wall Street Journal.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că utilizatorii europeni pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online, în anumite circumstanţe, unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante sau care încalcă dreptul la viaţă privată.

Inginerii Google au finalizat pe parcursul nopţii de miercuri spre joi unele schimbări la infrastructura tehnică pentru a putea aplica hotărârea Curţii Europene de Justiţie, iar compania va trimite joi primele emailuri prin care confirmă unor persoane că a eliminat din rezultate informaţiile reclamate.

Google a procesat până în prezent doar un număr restrâns dintre cererile primite iniţial, notează publicaţia americană.

„Începem în această săptămână să acţionăm în privinţa cererilor de eliminare de informaţii primite. Este un proces nou pentru noi. Fiecare cerere trebuie verificată individual şi lucrăm cât de repede putem pentru a le analiza pe cele primite”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Compania a anunţat, în urmă cu circa o lună, că a primit peste 41.000 de cereri pentru ştergerea de linkuri.

Google a creat un site special şi o comisie de experţi în internet pentru a ajuta compania să decidă asupra cererilor cetăţenilor europeni care vor ca Google să şteargă din rezultatele căutărilor linkuri către pagini care conţin informaţii sensibile.

Site-ul special al Google permite unei persoane rezidente în Europa să transmită adrese web pe care le vrea eliminate din căutările online după numele său. Persoanele trebuie să-şi prezinte şi numele, adresele de email, să furnizeze o poză pentru identificare, să explice în ce mod pagina web respectivă are legătură cu ei şi de ce este „irelevantă, depăşită sau inadecvată”.

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele căutărilor iniţiate din UE, potrivit Google.

Compania americană a anunţat că va analiza fiecare cerere, inclusiv dacă există interes public pentru linkul care va fi eliminat din căutări, precum ar fi informaţiile despre scheme de înşelăciune, malpraxis profresional, condamnări penale sau comportament al angajaţilor publici.

Surse: Mediafax, Wall Street Journal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase