Prima pagină D:News

Un paradis tropical devine istorie. Insula va avea în curând soarta legendarei Atlantida

Roxana Ruscior 07.03.2014 | ● Vizualizări: 265
Un paradis tropical devine istorie. Insula va avea în curând soarta legendarei Atlantida     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Guvernul din Kiribati a cumpărat de la Biserica Anglicană o regiune a insulei Vanau Levu din arhipelagul Fiji, pentru 8,8 milioane de dolari. Autorităţile insulei din Pacific se tem că întreaga populaţie va trebui la un moment dat mutată pe această bucată de pământ nou cumpărată.

Kiribati riscă să se scufunde, pentru că nivelul apelor oceanului din jurul ei creşte continuu.

Noul pământ cumpărat are o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi şi va fi folosit pentru agricultură şi pentru piscicultură. Regiune se află la o distanţă de 2.000 de kilometri de Kiribati.

În jurul celor 32 de atoli care formează Kiribati, nivelul apei creşte anual cu 1,2 cm, adică de patru ori mai mult ca media globală, iar unii experţi cred că până în anul 2100 această ţară va dispărea sub ape.

Locuitorii se tem însă că tragedia va avea loc mult mai devreme, peste aproximativ 20 sau 30 de ani.

Atolii (recife de corali) se află acum la doar 3 metri peste nivelul mării, iar când au loc mareele locuitorii suferă din cauza lipsei de hrană.

Inundaţiile frecvente distrug locuinţe, dar cresc şi nivelul de sare din sol, afectând astfel recoltele şi apa potabilă.

În plus, încălzirea oceanelor a afectat coralii, a distrus ecosistemele marine de pe recife şi a îndepărtat astfel peştii.

Deci, noul teren cumpărat de autorităţile din Kiribati va fi la început o sursă de hrană pentru locuitori.

Unii rezidenţi din Kiribati au cerut azil în Noua Zeelandă şi ar putea fi primii azilanţi de acest fel. Studii recente sugerează că până în anul 2050 numărul oamenilor care vor deveni refugiaţi din cauza schimbării climei va creşte la 700 de milioane.

Kiribati are în prezent o populaţie de 100.000 de locuitori, care trăiesc pe o suprafaţă totală de 800 de kilometri pătraţi.

Sursa: Quartz