Home » D:News » Este România prima ţară din lume în ceea ce priveşte telemedicina?

Este România prima ţară din lume în ceea ce priveşte telemedicina?

Publicat: 18.07.2014
România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina, în prezent 85 de ambulanţe fiind în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informaţii medicale, a declarat joi Raed Arafat, la conferinţa MEDIAFAX.

Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, Raed Arafat, a spus că, în anii ’90, telemedicina din România din prezent era un vis îndepărtat.

„Fiind cineva care crede în Star Trek, visam să ajung. Dar în realitate, în anul ’90, acesta era un vis îndepărtat, pe care cred că nici nu îl visam. Încet-încet au început să apară indicii că putem face ceva. Pot să spun că în 2003, când am început proiectul pilot finanţat de Vodafone, de fapt am deschis o poartă pentru telemedicină. România este poate prima ţară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct şi încă în dezvoltare. Aici, proiectul pilot din 2003 a fost de fapt primul click care a făcut ca acest tăvălug să pornească şi să nu se mai oprească„, a declarat doctorul Raed Arafat, la conferinţa „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată în parteneriat cu Vodafone România.

Raed Arafat a mai spus că în prezent sunt 1.200-1.400 ambulanţe de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.

„Am pornit cu 100 de maşini pentru video-transmisie şi asta a dus sistemul mai aproape de sistemul spitalicesc. Am început să putem vedea imagini de la faţa locului şi medicii pot să coordoneze mai bine de la distanţă”, a precizat Raed Arafat.

Pentru a arăta cum ajută tehnologia medicina, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD a prezentat un exerciţiu făcut în direct de la Târgu Mureş, echipajul medical reuşind să transmită imagini şi date medicale de la faţa locului în timp real.

Arafat a precizat că 85 de maşini vor fi dotate cu tehnologie şi mai nouă, respectiv nişte tablete cu ajutorul cărora se vor primi în spital imagini şi rezultate ale analizelor medicale, înainte ca pacientul să ajungă la unitatea sanitară.

„Asta a făcut tehnologia. Dacă înainte trebuia să aşteptăm un medic pentru defibrilare, acum poate să facă asta un pompier sau un asistent, coordonaţi de la distanţă. Foarte multe stopuri cardiace au fost resuscitate în acest fel. La un accident rutier mă interesează să văd ce se întâmplă. Soluţia video este extrem de importantă„, a explicat Raed Arafat.

El a mai spus că, în prezent, se lucrează la dezvoltarea a două aplicaţii noi, una care va permite apelarea voluntarilor din Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj şi cea de-a doua care va permite alertarea serviciului 112 şi transmiterea locului exact prin GPS.

„În cel mai scurt timp, aceste aplicaţii vor fi lansate public”, a precizat Arafat.

La conferinţa organizată de Mediafax în parteneriat cu Vodafone România au fost prezentate proiecte care utilizează tehnologiile mobile pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a persoanelor cu diverse afecţiuni.

Investigaţiile medicale la distanţă sau contactul permanent cu bătrânii aflaţi singuri acasă sunt două dintre activităţile de implicare socială realizate prin intermediul tehnologiei.

Trei proiecte ale Fundaţiei Vodafone, din cadrul programului „Mobile for Good”, care folosesc tehnologii mobile pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, au ca beneficiari persoanele cu diabet, vârstnicii asistaţi la domiciliu şi sportivii cu dizabilităţi intelectuale.

CEO Vodafone România: Sistemul de transmitere a imaginilor live de la ambulanţe, extins la 185

CEO Vodafone Romania, Ravinder Takkar    (Mediafax Foto)CEO Vodafone Romania, Ravinder Takkar

CEO Vodafone Romania, Ravinder Takkar, a declarat, joi, că soluţia tehnologică prin intermediul căreia paramedicii pot transmite imagini şi informaţii medicale de la locul unui accident către camerele de gardă din spitale va fi extinsă, anul acesta, la 185 de ambulanţe.

„Avem un parteneriat cu SMURD de multă vreme, ca o căsnicie. Am început acest parteneriat în 2005, cu un proiect pilot din 2003. Ideea din spatele acestui parteneriat a pornit de la îmbinarea între tehnologia noastră şi unităţile mobile. De-a lungul anilor, am continuat să dezvoltăm programul şi echipamentele. Ultima inovaţie în acest program de care suntem foarte mândri este 3G UTMTS, prin care paramedicii pot, prin intermediul tehnologiei, să transmită imagini video în direct. Acest sistem a fost implementat în 100 de ambulanţe, care acoperă 73 de oraşe din 26 de judeţe„, a spus CEO Vodafone România, Ravinder Takkar, joi, la conferinţa „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată în parteneriat cu Vodafone România.

Cu acest prilej, Takkar a precizat că programul va fi extins în acest an la 185 de ambulanţe, valoarea investiţiilor Vodafone fiind crescută astfel la 1,5 milioane de euro.

În cadrul parteneriatului Vodafone-SMURD, ultima inovaţie este 3G UTMTS, implementată, în prezent, pe 100 de ambulanţe, care beneficiază de soluţii prin care paramedicii pot transmite imagini de calitate superioară şi informaţii medicale de la locul unui accident, către camerele de gardă din interiorul spitalelor, astfel încât pacienţii pot fi trataţi prin colaborarea celor două echipe medicale, una prezentă la faţa locului accidentului şi alta în camera de gardă.

Astfel, paramedicii beneficiază de o cameră ataşată echipamentului medical, cu care pot transmite aceste imagini de la locul accidentului, în timp real. Soluţiile video au fost dezvoltate special pentru ambulanţele SMURD, pentru a uşura stabilirea unui diagnostic, prin folosirea serviciului de date mobile de mare viteză al Vodafone, în orice regiune a ţării.

CEO Vodafone România a mai spus că, în prezent, în România funcţionează şase programe pentru sănătate în parteneriat Vodafone, ramura pentru sănătate fiind începută cu trei proiecte pilot.

„Mobile for Good este un program foarte interesant, a fost conceput iniţial în 2011 şi dezvoltat de-a lungul anilor de Vodafone Group. Principalul scop al acestui program este de a se adresa celor mai presante provocări umanitare din societatea noastră şi de a îmbunătăţi viaţa oamenilor prin acest proces, totul prin folosirea tehnologiei mobile. Am început în România 2012 cu trei proiecte. Un prim proiect pentru diabetici, al doilea a fost pentru adolescenţi cu dizabilităţi intelectuale, iar cel de-al treilea, pentru adulţi vulnerabili care au nevoie de ajutor. De atunci, am progresat. În acest an, lucrăm la şase proiecte diferite, ceea ce este fenomenal”, a mai spus Ravinder Takkar.

„Mobile for Good” este un program lansat de Fundaţia Vodafone Group pentru a veni in sprijinul categoriilor defavorizate, punând la dispoziţia beneficiarilor echipamente şi servicii oferite de către Vodafone.

Cele şase proiecte desfăşurate astfel sunt „Soluţie de telemedicină video în ambulanţe pentru paramedici” – împreună cu Fundaţia SMURD, „Controllin” (o aplicaţie pentru mobil de controlare a cantităţii de zahăr din sânge) – desfăşurat împreună cu Asociaţia React pentru diabetici, „Home Addisted Elders” (asistenţă acordată persoanelor în vârstă cu ajutorul telefonului mobil) – cu Asociaţia Caritas, monitorizarea stării de sănătate pentru tinerii sportivi cu dizabilităţi – cu Fundaţia Special Olympics, 4G video streaming în secţia de terapie pentru nou-născuţi de la „Marie Curie” – împreună cu Asociaţia Inima Copiilor, şi call-center-ul pentru consultaţii pediatrice – deschis la Cluj în parteneriat cu Fundaţia Părinţi din România.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase