Prima pagină D:News

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona angiografe de peste 25 de milioane de euro din fonduri europene

Elvira Gheorghita 08.14.2014 | ● Vizualizări: 159
În prezent, în unităţile sanitare din România există 38 de angiografe, 9 fiind în spitalele regionale din subordinea autoităţilor locale, iar 29 în unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona angiografe - aparate cu ajutorul cărora se investigehază starea vaselor de sânge, cu scopul diagnosticării unor leziuni cu potenţial invalidant sau letal - în valoare de peste 25 de milioane de euro, din fonduri europene.

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat Ministerul Sănătăţii că, din 12 august, se află în consultare publică documentele necesare pentru iniţierea unei competiţii în cadrul Programului Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), axa prioritară 2, pentru acordarea de fonduri în valoare de 25 milioane de euro pentru achiziţionarea de angiografe.

În prezent, în unităţile sanitare din România există 38 de angiografe, 9 fiind în spitalele regionale din subordinea autoităţilor locale, iar 29 în unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Pe lângă aparatele deja existente, spitalele au solicitat alte 54 de angiografe. Din totalul celor 54 de solicitări, 24 au fost primite din partea spitalelor aflate în subordinea autorităţilor locale, iar 30 din partea spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor. Intervenţia se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii. Prin intermediul unui cateter, se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmeaza a fi investigate. "Foarte important este că, pe lângă diagnosticul care se realizează în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatările unor stenoze aparţinând arterelor periferice (la membrele superioare şi inferioare), dar şi viscerale (precum cele renale) sau artere coronare care vascularizează inima", a explicat medicul Bogdan Popa, de la Departamentul de angiografie al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Aceste intervenţii se numesc angioplastii şi pot fi completate de inserţia unui dispozitiv care se numeşte stent, asemănător unei plase metalice care se poziţioneaza in interiorul arterei şi are rolul de a o menţine deschisă.

"Mulţumesc domnului ministru Teodorovici (ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, n.r.) pentru că, încă de la început ne-a sprijinit în demersul nostru de a identifica fonduri pentru dezvoltarea cercetării şi a infrastructurii sistemului medical. Vrem ca pacienţii din România să beneficieze de acces la cele mai noi tehnologii în domeniul medical. Beneficiari vor fi în primul rând pacienţii, iar rezultatul proiectului va fi acela că vom reuşi să salvam vieţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Categoriile de solicitanţi elibigibli sunt instituţiile publice sau de drept public de interes naţional cu activitate de cercetare în domeniul sănătăţii. Solicitanţii trebuie să respecte definiţia organizaţiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.

Competiţia va fi lansată la sfârşitul lunii august de către Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE.

Documentele necesare pentru înscriere sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, în ghidul solicitantului, la adresa http://www.fonduri-ue.ro/poscce.

Sursa: Mediafax