Home » D:News » Mit sau adevăr: poate un şarpe mort să muşte şi să ucidă un om? (VIDEO)

Mit sau adevăr: poate un şarpe mort să muşte şi să ucidă un om? (VIDEO)

Mit sau adevăr: poate un şarpe mort să muşte şi să ucidă un om? (VIDEO)
Publicat: 01.09.2014
Şerpii veninoşi nu sunt de temut doar cât sunt vii: un caz raportat recent arată că aceste animale pot fi periculoase chiar şi după ce au fost decapitate. Capul unui şarpe poate să muşte timp de câteva ore după ce a fost desprins de trup.

În urmă cu câteva zile, Daily Mirror relata cazul unui bucătar chinez care, preparând o delicatesă chinezească – supă de cobra – a decapitat un şarpe pe care urma să îl gătească. Însă, la 20 de minute după decapitare, capul şarpelui i-a administrat o muşcătură fulgerătoare, în urma căreia bucătarul a murit. 

Pare prea ciudat pentru a fi adevărat, însă dovezile ştiinţifice sugerează că istorisirea este plauzibilă.

Se cunoaşte faptul că şerpii, în general, îşi păstrează reflexele câtva timp după moarte, explică Steven Beaupré, profesor de biologie în cadrul University of Arkansas. De altfel, multe specii de animale ectoterme – sau „cu sânge rece”, cum sunt numite popular -, printre care mulţi amfibieni şi reptile, au această însuşire. În cazul unor şerpi veninoşi, cum sunt cobrele şi şerpii cu clopoţei, muşcătura este unul dintre reflexele ce pot fi activate în creier timp de ore întregi după moartea animalului, spune prof. Beaupré.

Spre deosebire de alţi prădători, care apucă prada cu dinţii şi o ţin astfel, şerpii veninoşi admnistrează o singură muşcătură extrem de rapidă, apoi se retrag. Menţinerea reflexelor în capul desprins de corp şi care pot face ca un asemenea cap tăiat de şarpe să muşte şi după câteva ore de la decapitare ar putea avea legătură cu acest mod fulgerător de atac, tipic şerpilor veninoşi. 

Doar pentru că un cap este separat de trup, nu înseamnă că reflexele nervoase încetează imediat. Reflexele sunt întreţinute de ioni – particule  încărcate electric – care rămân în celulele nervoase ale şarpelui ore întregi după decapitare. Un stimul – de exemplu atingerea gurii capului tăiat – poate deschide canalele ionice, permiţând trecerea ionilor şi producerea impulsurilor electrice care duc la declanşarea unei reacţii reflexe – muşcătura.

Şi alte cazuri relatate de-a lungul timpului arată că fragmentarea corpului unui şarpe nu înseamnă că acesta a devenit inofensiv.

În ianuarie 2014, Daily Telegraph relata cazul unui bărbat din Australia, muşcat de un şarpe veninos la 45 de minute după ce îl tăiase în două cu o lopată. Omul a supravieţuit, dar a fost necesară internarea lui în spital pentru îngrijiri. 

Iar în 2007, în SUA, raporta Associated Press, un bărbat a decapitat un şarpe cu clopoţei – tot cu lopata –, după care s-a aplecat să ridice rămăşiţele; şarpele l-a muşcat de mână, din fericire fără a-i provoca moartea. 

Atenţie! Clipul video de mai jos conţine imagini tulburătoare!

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase