Prima pagină D:News

„Epidemia de Ebola ameninţă existenţa ţării noastre”, avertizează ministrul apărării din Liberia. „Devorează tot în calea ei”

Luminita Bogdan, Iuliana Enache 09.10.2014 | ● Vizualizări: 226
Epidemia de Ebola ameninţă chiar existenţa Liberiei, a avertizat ministrul liberian al Apărării, Brownie Samukai     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Epidemia de Ebola ameninţă chiar existenţa Liberiei, a avertizat ministrul liberian al Apărării, Brownie Samukai, într-o intervenţie la Consiliul de Securitate al ONU, în condiţiile în care acestă ţară din Africa de Vest este cea mai afectată de virusul febrei hemoragice, relatează AFP.

"Existenţa Liberiei este grav ameninţată", a declarat ministrul Brownie Samukai. Boala "se extinde ca un incendiu de pădure, devorând totul în calea ei", a avertizat oficialul.

Ţara "nu are suficientă infrastructură, logistică, expertiză profesională şi resurse financiare pentru a face faţă epidemiei în mod eficient", a constatat el.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la identificarea febrei hemoragice, în 1976, a provocat 2.296 de decese din 4.293 de cazuri, dintre care 1.224 de decese în Liberia, a anunţat OMS într-un bilanţ întocmit la 6 septembrie. Aproape jumătate dintre cazurile mortale au fost semnalate în ultimele trei săptămâni.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon intenţionează să convoace o reuniune internaţională asupra Ebola la sfârşitul lunii septembrie, la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU, având ca scop să facă un apel pentru contribuţii în lupta împotriva epidemiei din partea guvernelor, ONG-urilor şi sectorului privat, a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric.

De altfel, Ban Ki-moon a discutat luni la telefon cu preşedintele american Barack Obama, care ar putea să participe la această reuniune pe tema epidemiei de Ebola, subliniind "necesitatea de a spori de urgenţă eforturile internaţionale".

La rândul său, ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, care prezidează Consiliul de Securitate în septembrie, a apreciat că "nimeni nu poate spune în acest moment că răspunsul internaţional la Ebola este suficient".

Ea a apreciat că este necesară cooperarea între ONU, Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare şi guverne pentru "a examina modul în care să-şi dubleze eforturile" pentru a controla epidemia.

OMS anunţă aproximativ 2.300 de morţi din cauza Ebola în Africa de Vest

Aproximativ 2.300 de persoane au murit din cauza virusului Ebola în Africa de Vest de la începutul epidemiei, în acest an, a anunţat marţi OMS, subliniind că aproape jumătate dintre decese au fost semnalate în ultimele 21 de zile, relatează AFP.

Febra hemoragică Ebola a provocat 2.296 de morţi (confirmaţi, probabili sau suspecţi) din 4.293 de cazuri (confirmate, probabile şi suspecte), potrivit ultimului bilanţ publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Precedentul bilanţ, publicat vineri de OMS, anunţa 2.105 morţi din 3.967 de cazuri semnalate în Africa de Vest.

Potrivit cifrelor publicate marţi, OMS a numărat 1.224 de morţi în Liberia, 555 în Guineea şi 509 în Sierra Leone.

În plus, Nigeria a declarat 21 de cazuri (confirmate, probabile şi suspecte), dintre care opt decese, iar Senegalul trei cazuri (dintre care doar unul confirmat).

În principalele trei ţări vizate, 47 la sută din cazurile mortale şi 49 la sută dintre cazurile noi au fost semnalate în ultimele 21 de zile.

"Creşterea numărului de cazuri continuă să se accelereze în ţările în care contaminarea are loc la scară mare şi intens: Guineea, Liberia şi Sierra Leone", a semnalat OMS.

Luni, OMS a avertizat că mai multe mii de noi cazuri sunt aşteptate în următoarele trei săptămâni în Liberia, o ţară care nu mai are paturi disponibile pentru a primi bolnavii infectaţi cu acest virus.

Epidemia de Ebola care afectează în prezent Africa de Vest este cea mai gravă produsă vreodată.

Virusul Ebola, care provoacă febră hemoragică, îşi trage numele de la un râu din nordul actualei Republici Democratice Congo (fostul Zair), unde a fost descoperit pentru prima dată în 1976. Rata mortalităţii din cauza acestui virus variază între 25 şi 90 la sută la oameni.

O altă epidemie de Ebola afectează în prezent o altă regiune izolată din nord-vestul RDC, provocând moartea a 32 de persoane în aproape o lună.

Sursa: Mediafax