Home » D:News » Putem avea încredere în roboţi? Un experiment recent a dat rezultate şocante (VIDEO)

Putem avea încredere în roboţi? Un experiment recent a dat rezultate şocante (VIDEO)

Putem avea încredere în roboţi? Un experiment recent a dat rezultate şocante (VIDEO)
Publicat: 22.09.2014
Perspectiva apariţiei maşinilor fără şofer, atrăgătoare pentru unii, este exterm de îngrijorătoare pentru alţii: un experiment recent a arătat că sistemele robotizate care au fost instruite să protejeze vieţile oamenilor eşuează lamentabil în multe situaţii, ceea ce ar duce la pierderea multor vieţi omeneşti.

„Codurile etice” pentru roboţi sunt departe de a oferi siguranţă oamenilor, au constatat, şocaţi, oamenii de ştiinţă, în urma unui experiment recent. Departe de a acţiona în mod logic, un robot poate adesea să nu acţioneze deloc, consecinţele putând fi fatale.

Oamenii de ştiinţă de la UWE Bristol au vrut să afle dacă roboţii ar fi în stare, într-o situaţie de viaţă şi de moarte, să salveze pe cineva; au imaginat, aşadar, o situaţie în care un robot trebuia să îi împiedice pe alţi roboţi (ce jucau rolul oamenilor) să „cadă într-o groapă” (să intre într-o zonă periculoasă din spaţiul de experimentare).

În experiment a fost folosit un robot care avea capacitatea de a fi „conştient” de ceea ce era în jur şi, în plus, fusese  dotat cu un program prin care era instruit să salveze vieţile oamenilor ori de câte ori putea. Este un aşa-numit „robot Asimov”, după numele celebrului autor SF Isaac Asimov, ale cărui scrieri au inspirat scenariul filmului „I, Robot”; în acest univers SF, roboţii trebuie să protejeze oamenii, să nu ucidă fiinţe umane şi să nu permită, prin inacţiune, uciderea lor.

Robotul din experiment, însă, a reuşit „să salveze oamenii” doar în 16 cazuri din 33, deşi ar fi avut timp să salveze mai mulţi. 

Apoi, cercetătorii au imaginat o „capcană etică”: au mai introdus un robot, care juca rolul unui al doilea „om”, aflat în pericol simultan cu primul, astfel încât robotul salvator era confruntat cu o dilemă: pe care dintre cei doi să îl salveze? 

Spre surprinderea cercetătorilor, robotul a reuşit să salveze ambii „oameni” în 3 cazuri din 33; în celelalte cazuri, părea că nu se poate decide, drept care nu a salvat niciunul, deşi ar fi avut timp destul să salveze măcar unul. 

Asemenea cercetări sunt importante, deoarece maşinile fără şofer şi alte sisteme robotice au de-a face cu vieţi umane adevărate. Oamenii de ştiinţă abia încep să exploreze acest univers al „eticii roboţilor”, dar, pentru moment, se pare că suntem departe de a putea avea încredere în aceste sisteme, iar industria maşinilor ar putea ajunge pe un drum tare alunecos, din punct de vedere legal şi moral, după cum spune dr. Patrick Lin, profesor de filosofie la California Polytechnic State University, un specialist reputat în „etica roboţilor”.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase