Prima pagină D:News

România, lider într-un proiect pentru detectarea particulelor minuscule din atmosferă

Madalina Cerban 10.21.2014 | ● Vizualizări: 109

România este lider într-un proiect de construire a unui instrument pentru detectarea şi monitorizarea particulelor minuscule suspendate în aer, denumit "lidar".

Noul "lidar" - primul de acest gen din Europa - are ca rol sǎ contribuie la misiunea sateliţilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) care se concentrează asupra atmosferei, potrivit unui anunţ postat recent pe site-ul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Potrivit unui contract semnat pe 14 octombrie la sediul ESA din Paris, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică de la Măgurele va conduce noul proiect Multiply, al cărui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de înaltă rezoluţie spectrală, care acţionează în mai multe lungimi de undă.

Instrumentul, pentru construcţia căruia va fi nevoie de peste doi ani, este proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronavă, pentru a detecta şi cartografia aerosoli.Aerosolii sunt particule foarte mici aflate în suspensie în atmosferă. Din moment ce acestea împrăştie şi absorb lumina soarelui, prezenţa lor poate fi observată atunci când sunt suficient de mari, deoarece provoacă ceaţă şi răsărituri şi apusuri de soare roşiatice.

O mai bună înţelegere a efectului aerosolilor asupra climei şi vremii este obiectivul unor viitoare misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 şi Sentinel-5.

Este de aşteptat ca noul instrument aeropurtat să joace un rol important în pregătirea acestor misiuni şi în validarea măsurătorile lor din spaţiu.

"Construirea acestui nou senzor nu numai că ajută la asigurarea acurateţii noilor sateliţi care studiază atmosfera, dar marchează, de asemenea, un reper important în colaborarea dintre ESA şi România în domeniul Observării Pământului", se spune în anunţ.

România a devenit oficial al 19-lea stat membru ESA în decembrie 2011.

Contractul, în valoare de aproape 3 milioane de euro, a fost semnat de Roxana Rădvan, directorul general adjunct al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

"Sunt încântat să văd că România, un nou stat membru, conduce realizarea acestui nou proiect ambiţios", a declarat Volker Liebig, directorul departamentului ESA de observare a Pământului.

"Proiectul se bazează pe şi extinde cunoştinţele existente în România şi va permite ţării şi partenerilor săi internaţionali de proiect să joace un rol important şi vizibil în pregătirea viitoarelor misiuni satelitare atmosferice şi în validarea a numeroase misiuni ESA de observare a Pământului aflate pe orbită", a mai spus Volker Liebig.

Lidarul emite lumină sub forma unor fascicule laser pulsate pentru a măsura intervale. De exemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizează profilul aerosolilor şi norilor subţiri.

Acesta funcţionează prin emiterea de scurte impulsuri puternice de lumină ultravioletă jos în atmosferă şi apoi colectează lumina care este împrăştiată înapoi la senzor de la moleculele de aer şi particule de nor.

Aerosolii din atmosferǎ provin în principal din erupţii vulcanice, praf din deşert şi incendii, precum şi de la activităţile umane, cum ar fi arderea cărbunelui şi a petrolului.

Aerosolii afecteazǎ cantitatea de radiaţii pe Pământ şi clima. Ei împrăştie lumina soarelui înapoi în spaţiu, contribuind astfel la răcirea planetei. Aceştia pot afecta, de asemenea, dimensiunea particulelor de nori, schimbând modul în care norii reflectă şi absorb lumina soarelui.

În plus, ei oferă contextul pentru reacţii chimice, care pot duce la formarea unor cantităţi mari de clor reactiv şi, în cele din urmă, la distrugerea ozonului în stratosferă.

Noul lidar va fi o resursă esenţială pentru Biroul ESA numit "Campaigns", care efectuează experimente de teren extinse pentru a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii spaţiale şi a se asigura cǎ sateliţii de observare a Pământului furnizează date exacte.

"Dezvoltarea unui lidar spectral de rezoluţie înaltă care funcţionează în aer acoperă o zonă lipsă importantă a capacităţilor senzorilor de aer din Europa", a declarat Malcolm Davidson, şef al Campaigns.

"Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a îmbunătăţi înţelegerea noastră cu privire la repartizarea şi originea aerosolilor din atmosferă şi pentru a pregăti şi de a face cel mai bine uz de sateliţii atmosferici de observare a Pământului", a mai spus Malcolm Davidson.

Sursa: Mediafax