Prima pagină D:News

Nava SpaceShipTwo a companiei Virgin Galactic s-a prăbuşit. Un pilot a murit, al doilea e în stare critică

Mihai Draghici 11.03.2014 | ● Vizualizări: 85

Un pilot al vehiculului spaţial aparţinând companiei Virgin Galactic a murit, iar al doilea este grav rănit, după prăbuşirea navetei într-o zonă deşertică din California, anunţă surse citate de postul local FOX News 13.

Potrivit surselor citate, unul dintre piloţi a fost găsit mort, în scaunul navetei spaţiale, iar al doilea este în stare gravă şi a fost transportat la spital.

Vehiculul spaţial construit de compania Virgin Galactic în scopul transportării turiştilor în spaţiu s-a prăbuşit vineri, în cursul unui zbor de testare, relatează NBC News.

"În timpul unui test, vehiculul SpaceShipTwo a suferit o defecţiune gravă şi s-a prăbuşit", a anunţat compania Virgin Galactic. "Avionul WhiteKnightTwo, utilizat pentru lansarea vehiculului spaţial, a aterizat în siguranţă. Principala noastră preocupare o reprezintă situaţia piloţilor, despre care până acum nu există informaţii", s-a limitat să comunice Virgin Galactic.Potrivit unor martori, naveta a explodat imediat după ce pornise propriul reactor de propulsie.

Doi piloţi se aflau în cabina vehiculului SpaceShipTwo. Ei erau echipaţi cu paraşute şi aveau posibilitatea de catapultare.

Conform unor surse, naveta s-a prăbuşit într-o zonă deşertică, în apropierea bazei Mojave Air Space Port din California, de unde aparatul spaţial decolase.

SpaceShipTwo reprezintă versiunea comercială a SpaceShipOne, primul vas spaţial privat care a ajuns la limita spaţiului, în anul 2004, şi care este în prezent expus permanent la Muzeul Naţional al Aerului şi al Spaţiului din Washington.

Peste 500 de persoane au făcut deja rezervări pentru un zbor suborbital de câteva minute, în condiţii de imponderabilitate, la bordul SpaceShiptwo, depunând deja un avans din suma de 200.000 de dolari reprezentând costul biletului.

Miliardarul britanic Richard Branson, patronul grupului Virgin Galactic, a declarat că programul spaţial al companiei sale va continua, în ciuda eşecului înregistrat vineri seară.

Sursa: Mediafax