Prima pagină D:News

Formidabilele călugăriţe: siluete şocante şi canibalism sexual (GALERIE FOTO)

Redactia Descopera.ro | 12.05.2014 | ● Vizualizări: 5557

Ordinul Mantodea cuprinde peste 2.400 de specii de insecte. Multe au înfăţişări stranii, semănând a flori, a frunze sau a felurite arătări cu siluete bizare, şi toate au comportamente prădătoare violente, mergând de la prinderea fulgerătoare a prăzii în „bricegele” picioarelor anterioare până la devorarea masculului de către femelă, în timpul împerecherii - un act ale cărui mistere cercetătorii încă nu au reuşit să le explice.

Călugariţele-flori din genul Pseudocreobotra, din Africa, se numără printre cele mai spectaculoase forme ale acestui grup.     (Foto: Shutterstock.com)

Călugăriţa-orhidee din Asia oferă unul dintre cele mai spectaculoase exemple de camuflaj în lumea insectelor. Stă, de obicei, pe flori cu petale roz, asemănându-se cu ele prin culoare şi prin fomaţiunile lăţite de la nivelul picioarelor, asemănătoare cu petalele florii.    (Foto: Shutterstock.com)

În schimb, nimfele călugăriţei-orhidee („puii” care ies din ouă şi care se transformă ulterior în adulţi, printr-o metamorfoză ce include mai multe năpârliri) au cu totul altă înfăţişare şi poartă denumirea de „diavoli roşii”.    (Foto: Shutterstock.com)

Calugăriţele-frunze din genul Choeradodis trăiesc în Asia şi America; prin formă şi culoare, îşi asigură un camuflaj perfect în frunzişul copacilor.     (Foto: Shutterstock.com)

O călugariţa din genul Rhombodera, din Asia.     (Foto: Shutterstock.com)

Impresia făcută de înfăţişarea spectaculoasă a insectelor este amplificată de posturile lor bizare.    (Foto: Shutterstock.com)

De la stânga la dreapta: Idolomantis, Heterochaeta, Phyllocrania. Aceset „figuri” sunt posturi de ameninţare, folosite de călugăriţe atunci când se simt în pericol.     (Foto: Shutterstock.com)

Mantis religiosa, specia de călugăriţă care trăieşte şi al noi în ţară.     (Foto: Shutterstock.com)

Nimfele unei specii pot fi extrem de diferite de adulţi în ceea ce priveşte înfăţişarea, în asemenea măsură încât pare că e vorba despre specii diferite de insecte. În imagine, nimfa unei călugăriţe-floare. Adulţii acestor specii sunt, de obicei, viu coloraţi.    (Foto: Shutterstock.com)

Phyllovates chlorophena, călugariţa „unicorn” texană. Are pe cap două prelungiri care, la adult, sunt apropiate una de alta şi dau impresia unui corn - de aici, numele de „unicorn”.    (Foto: Shutterstock.com)

Tag-uri: calugarite | insecte | sex | socant | camuflaj