Home » D:News » Mamele care suferă de preeclampsie riscă să nască bebeluşi autişti

Mamele care suferă de preeclampsie riscă să nască bebeluşi autişti

Mamele care suferă de preeclampsie riscă să nască bebeluşi autişti
Publicat: 10.12.2014
Preeclampsia, o patologie a femeilor însărcinate, caracterizată prin hipertensiune, prezintă un grad ridicat de asociere cu naşterea de bebeluşi autişti, potrivit unui studiu publicat luni în Journal of the American Medical Association, Pediatrics, informează AFP.

Copiii ale căror mame suferă de această boală prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de autism, iar riscul este chiar şi mai mare dacă simptomele mamelor sunt mai severe, afirmă semnatarii acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea California din oraşul american Davis.

Femeile cu preeclampsie suferă de hipertensiune în ultimul trimestru de sarcină, însoţiţă uneori de o creştere a nivelului de proteine din urină şi de apariţia unor edeme.

Acest studiu a fost făcut pe un eşantion de peste 1.000 de copii cu vârste cuprinse între doi şi trei ani, în cadrul unei cercetări ştiinţifice despre riscurile genetice şi de mediu asupra autismului, în nordul statului California.

„Am constatat o asociere semnificativă între preeclampsie şi sindromul autist, dar şi cu întârzieri de dezvoltare, care cresc odată cu gradul de severitate al patologiei”, a explicat Cheryl Walker, profesor de ginecologie la Institutul MIND din cadrul Universităţii California din oraşul Davis.

Acest studiu furnizează o bază solidă pentru a examina legătura dintre autism şi preeclampsie şi pentru a determina dacă riscul în cauză este asociat cu gradul de gravitate al bolii.

Cercetarea a fost realizată pe 500 de copii autişti, 200 de copii care suferă de întârziere de dezvoltare fără să sufere de autism şi 350 de copii fără aceste patologii. Toate mamele lor au suferit de preeclampsie.

De asemenea, mamele copiilor autişti şi ale copiilor cu întârziere de dezvoltare au suferit de insuficienţă placentară în comparaţie cu mamele ale căror copii s-au dezvoltat normal.

Există mai multe mecanisme prin care preeclampsia poate să afecteze dezvoltarea creierului, a subliniat profesorul Cheryl Walker.

Pentru fetus, limitările de nutrimente şi de oxigen care rezultă din această patologie maternă generează un stres oxidativ, care provoacă eliberarea de proteine în sângele mamei cu rolul de a ameliora circulaţia sangvină.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase