Prima pagină D:News

Au început primele teste pe oameni pentru un vaccin împotriva Ebola

Florin Badescu 01.07.2015 | ● Vizualizări: 59

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a anunţat, marţi, că a început primele teste pe oameni ale vaccinului său potenţial contra febrei hemoragice Ebola, care a provocat deja peste 8.100 de decese în Africa, informează AFP.

"Primii voluntari şi-au primit doza iniţială de vaccin ", a precizat grupul american J&J într-un comunicat de presă.

Aceste teste de fază I (primul dintre cele trei stadii care trebuie trecute de un vaccin înainte de a putea fi comercializat) sunt coordonate de Oxford Vaccine Group, un grup de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Grupul american, care este unul dintre cele mai avansate în lupta contra Ebola, a anunţat la sfârşitul lunii octombrie 2014 că a alocat 200 de milioane de dolari pentru a accelera producţia unui vaccin.

Studiile de fază I, desfăşurate pe un număr redus de persoane (în acest caz, pe 72 de voluntari), verifică, în esenţă, dacă un vaccin este sigur şi bine tolerat de organismul uman.

Însă J&J nu doreşte să se limiteze doar la această etapă şi intenţionează să accelereze procedura, urmând să organizeze studii pe grupuri mai mari de pacienţi încă din luna aprilie.

J&J a produs deja peste 400.000 de doze de vaccin şi vrea să producă în total 2 milioane de doze până la sfârşitul anului, dezvăluind astfel o accelerare a calendarului său anunţat în octombrie.

Dacă va fi nevoie, grupul american spune că este în măsură să îşi crească producţia până la 5 milioane de doze într-un interval de timp cuprins între 12 şi 18 luni.

Sursa: Mediafax

Tag-uri: vaccin | ebola | teste