Home » D:News » Când va avea loc un cutremur devastator în România? Experţii numesc 2015 un „an critic”

Când va avea loc un cutremur devastator în România? Experţii numesc 2015 un „an critic”

Publicat: 13.01.2015
Organizaţia World Earthquakes, care publică predicţii realizate pe baze statistice privind seismele, a anunţat că se aşteaptă ca în România să aibă loc, între anii 2013-2017, un cutremur cu magnitudinea de peste 6,5 grade, „anul critic” fiind 2015.

Specialiştii din cadrul World Earthquakes afirmă că prezicerea cu exactitate a momentului, localizării şi magnitudinii unui cutremur este imposibilă cu tehnologia actuală şi explică faptul că predicţiile lor sunt realizate pe baze statistice (luând în considerare seismele care au avut şi au loc în diferite ţări), cu ajutorul unor algoritmi matematici foarte complecşi. 

Este vorba, aşadar, de estimări statistice privind probabilitatea producerii unor cutremure mari, motiv pentru care organizaţia recomandă  prudenţă în interpretarea predicţiilor, chiar dacă algoritmii folosiţi sunt recunoscuţi internaţional pentru acurateţea lor.    

Conform acestor estimări, în România există o probabilitate semnificativă de producere a unui cutremur cu magnitudinea de peste 6,5 grade, în perioada 2013-2017, anul 2015 fiind denumit un „an critic”.

Cele mai recente cutremure produse în România (în ultimele 5 zile) au avut magnitudini mici, de maximum 4,1 grade, conform datelor Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citeşte şi: Ghid de supravieţuire: ce este de făcut în cazul unui cutremur?

Surse: World Earthquakes, INCDFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase