Home » D:News » Papilele gustative sensibile la gustul umami sunt importante pentru starea de sănătate

Papilele gustative sensibile la gustul umami sunt importante pentru starea de sănătate

Papilele gustative sensibile la gustul umami sunt importante pentru starea de sănătate
Publicat: 28.01.2015
Abilitatea de a simţi gustul umami al alimentelor ar putea avea un efect asupra stării generale de sănătate în cazul persoanelor în vârstă, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi, informează bbc.com.

Cele cinci gusturi de bază sunt dulce, sărat, acru, amar şi umami.

O cercetare a arătat că pacienţii în vârstă care şi-au pierdut abilitatea de a simţi gustul umami s-au plâns şi de o pierdere a poftei de mâncare şi de o scădere în greutate. Stimularea fluxului de salivă din gură a părut să influenţeze papilele gustative şi să îmbunătăţească obiceiurile alimentare.

„Umami” este un cuvânt japonez care înseamnă delicios, savuros şi reprezintă un gust diferit de cel sărat. Gustul umami este caracteristic alimentelor bogate în glutamat, cum sunt produsele din carne conservată prin uscare, crustacee, sos de soia, brânzeturi, ceai verde şi alte mâncăruri bogate în proteine.

Cercetătorii de la Şcoala de stomatologie de la Universitatea Tohoku din Japonia, al căror studiu a fost publicat în revista Flavour, au creat un test de sensibilitate la gustul umami şi l-au folosit pe 44 de pacienţi.

Persoanele care întâmpinau probleme în a simţi gustul umami s-au plâns că mâncarea nu mai este gustoasă şi nu mai mâncau normal. Toţi pacienţii din studiu aveau vârste de peste 65 de ani, iar pierderea sensibilităţii gustative ar fi putut fi cauzată de îmbătrânire, potrivit cercetării.

Cercetătorii au sugerat, însă, că bolile de care sufereau pacienţii în vârstă şi efectele secundare ale medicamentelor care le erau prescrise puteau provoca o reducere a nivelului de salivă, ceea ce a dus la probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea gustativă.

Savanţii au descoperit că, atunci când le-au dat pacienţilor să bea ceai din varec (un tip de algă marină, n.r.), fluxul de salivă a crescut, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra senzaţiilor gustative resimţite.

Creşterea fluxului de salivă după stimularea cu ajutorul gustului umami a fost de durată mai lungă, pe când stimularea cu ajutorul unui gust acru a produs un flux de salivă care a scăzut rapid, potrivit studiului.

„Umami susţine secreţia de salivă, iar aceasta influenţează alte funcţii orale, cum ar fi simţul gustului. Astfel, umami pare să joace un rol important în menţinerea unei bune sănătăţi orale şi generale”, au spus cercetătorii niponi.

Cercetătorii cred că receptori pentru gustul umami se găsesc şi în intestine şi stomac, ceea ce ar însemna că joacă un rol şi în cadrul procesului de digestie.

Bogdan Enache, [email protected]

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal