Prima pagină D:News

Marea Britanie a terminat de plătit datoriile din Primul Război Mondial

Mihaela Stoica 03.10.2015 | ● Vizualizări: 8874
Sursa foto: www.ibtimes.co.uk     + zoom
Galerie foto (1)

La aproape o sută de ani de la încheierea primului Război Mondial, Marea Britanie a terminat de plătit datoriile uriaşe contractate în timpul primei mari conflagraţii mondiale.

Trezoreria britanică a plătit luni aproximativ 1,9 miliarde lire sterline (2,8 miliarde de dolari) pentru a răscumpăra de la un număr de peste 100.000 de persoane "obligaţiuni de război" emise în anul 1917 pentru a finanţa datoriile uriaşe contractate de Marea Britanie în pentru finanţarea Primului Război Mondial.

Emise iniţial cu un cupon de 5%, obligaţiunile au fost convertite în obligaţiuni cu un cupon mai mic de 3,5%, în 1932, când datoria publică a devenit nesustenabilă. Oficiul pentru managementul datoriei estimează că în total Marea Britanie a plătit dobânzi în valoare de 5,5 miliarde de dolari de la contractarea împrumutului în 1917.

"În 1914, datoria naţională se situa la 650 milioane de lire sterline, însă la finele războiului era de aproximativ şapte miliarde de lire sterline şi a fost finanţată prin emiterea de obligaţiuni", a declarat directorul M&G Investments, Jim Leaviss.

Datorită dobânzilor mici din prezent, guvernul britanic poate să-şi achite datoriile de război prin emiterea de noi bonduri în condiţii mai favorabile.

SURSA: CNBC