Home » D:News » ECLIPSĂ de Soare 2015. Putem să orbim dacă o urmărim cu ochiul liber? Răspunsul surpriză al unui specialist

ECLIPSĂ de Soare 2015. Putem să orbim dacă o urmărim cu ochiul liber? Răspunsul surpriză al unui specialist

Publicat: 18.03.2015
Pe cerul României va apărea, vineri, un fenomen deosebit - o eclipsă parţială de Soare. Desigur, cu toţii ne dorim să o urmărim, dar trebuie să ne pregătim din timp şi să ne protejăm corect ochii. Dacă nu facem acest lucru şi ne uităm doar câteva secunde la eclipsă riscăm să orbim.

Aflăm mai multe despre modul corect în care ne putem proteja ochii când urmărim o eclipsă şi despre pericolele la care ne supunem în cazul în care folosim ochelari speciali vechi sau de slabă calitate dintr-un interviu Descoperă cu Dr Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog la site-ul de optică medicală Videt.

Descoperă: Cum ne protejăm corect ochii dacă vrem să urmărim eclipsa?

Dr. Beatrice Voiculescu: Dacă vrem să privim Soarele în timpul eclipsei este obligatoriu să folosim ochelari cu filtre speciale de protecţie ce atenuează ultravioletele.

Descoperă: De ce este important să ne protejăm ochii atunci când urmărim eclipsa?

Dr. Beatrice Voiculescu: Este foarte important să ne protejăm ochii în timpul eclipsei pentru a evita afectarea celulelor cu con şi bastonaş de la nivelul retinei, celule responsabile de percepţia vizuală.

Expunerea ochilor fără protecţie (sau cu protecţie improvizată şi nepotrivită) în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei şi produce retinopatie solară. Retinopatia solară scade acuitatea vizuală şi produce arsuri retiniene.

Citiţi AICI recomandările unui astronom pentru cei care vor să urmărească corect eclipsa de Soare

Descoperă: Putem să orbim dacă urmărim eclipsa fără protecţie? Ce se întâmplă cu ochii noştri?

Dr. Beatrice Voiculescu: Să privim eclipsa cu ochiul liber este foarte periculos. Se poate ajunge la orbire, deoarece se produc arsuri retiniene irevesibile. O privire foarte rapidă la Soare nu ne va lăsa orbi, dar orice secundă afectează. Chiar şi când 99% din suprafaţa Soarelui este acoperită, acel 1% (semiluna fotosferică) care se strecoară este de ajuns ca să afecteze celule cu con şi bastonaş.

FOTO: Darius Mitrache/Mediafax Foto    FOTO: Darius Mitrache/Mediafax Foto

Dacă lumina şi radiaţiile Soarelui intră în ochi, retina suferă arsuri la nivelul ţesutului celular. Din cauză că retina nu are receptori de durere, nu se simte nicio durere sau disconfort. Ochii nu au nicio metodă să te anunţe să te opreşti, aşa cum se întamplă în cazul în care te-ai frige la mână.

Descoperă: Dacă purtăm ochelari de vedere, cum facem să urmărim eclipsa?

Dr. Beatrice Voiculescu: Este simplu. În cazul în care purtăm ochelari de vedere trebuie să purtăm ochelarii de protecţie pentru eclipsă pe deasupra celor de vedere.

Descoperă: De unde ar trebui să ne cumpărăm ochelarii pentru eclipsă?

Dr. Beatrice Voiculescu: Ochelarii pentru eclipsa se pot cumpăra numai de la magazine optice sau de la magazine specializate în instrumente de astronomie. Preţul lor variază între 10 şi 20 de lei.

Descoperă: La ce pericole ne supunem dacă folosim în acest caz ochelari de slabă calitate?

Dr. Beatrice Voiculescu: Dacă folosim filtre improvizate (sticlă afumată, filme color, radiografii medicale, etc) sau ochelari de proastă calitate, ochii nu sunt protejaţi corespunzător şi vederea va fi în mod sigur afectată. Filtrele improvizate acasă sunt de evitat şi pentru că se pot fisura de la supraîncălzire.

FOTO: Alex Moise/Mediafax Foto    FOTO: Alex Moise/Mediafax Foto

Descoperă: Putem folosi ochelarii mai vechi pe care îi avem de la eclipsele din anii trecuţi?

Dr. Beatrice Voiculescu: Cu siguranţă nu. Ochelarii mai vechi purtaţi la eclipsele anterioare îşi pierd proprietăţile de filtrare. Recomand să achiziţionaţi ochelari noi pentru o protecţie maximă sau să urmăriţi eclipsa la TV sau online, dacă achiziţionarea ochelarilor de protecţie eclipsă nu este posibilă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase