Home » D:News » Expoziţie dedicată evoluţiei calculatoarelor, la MNIR

Expoziţie dedicată evoluţiei calculatoarelor, la MNIR

Publicat: 23.04.2015
"PC. O istorie fascinantă" - o expoziţie temporară dedicată evoluţiei calculatoarelor, de la primele maşini de calcul la computerele moderne de astăzi, se va deschide, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Majoritatea pieselor datează din anii ’70-’80 ai secolului trecut, alături de mărcile străine consacrate aflându-se şi cele româneşti fabricate de companii precum: ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetări Automatica Bucureşti (CCAB), potrivit unui comunicat al MNIR.

Printre modelele expuse se numără şi calculatoare reprezentative pentru industria IT din anii ’80: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I şi multe altele.

Una dintre cele mai vechi piese prezente în expoziţie este un calculator mecanic din 1943-1944, fabricat în Suedia de compania Original-Odhner, acesta fiind şi cel mai longeviv model fabricat vreodată.

„Pentru a arăta istoria completă, având în vedere că nu a fost posibilă expunerea anumitor calculatoare foarte rare, expoziţia are şi o parte informativă, dedicată istoriei acestui domeniu, menită să arate prin text şi imagini evoluţia calculatorului modern, de la un simplu instrument de calcul la ceea ce este astăzi”, precizează MNIR.

Organizată în parteneriat cu Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii (filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”), Muzeul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi colecţionarul Alexandru Floca, expoziţia este deschisă până pe 21 iunie.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase