Prima pagină D:News

Povestea lui Gheorghe Leonida, românul care a creat chipul celebrei statui a lui Iisus de la Rio

Redactia Descopera.ro | 08.03.2015 | ● Vizualizări: 2868
FOTO: Publimedia/Shutterstock     + zoom
Galerie foto (1)

Impunătoarea statuie a lui Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul) a devenit un adevărat simbol al Braziliei şi este considerată a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Aceasta a fost dăruită brazilienilor de către francezi cu ocazia centenarului independenţei ţării, inaugurarea sa având loc în anul 1931. Puţini ştiu însă că la chipul statuii devenită astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume a lucrat un artist român, Gheorghe Leonida.

Un român şi-a lăsat amprenta pe una dintre cele mai cunoscute statui din lume, cea a lui Cristo Redentor care străjuieşte Rio de Janeiro de pe muntele Corcovado.

Proiectul statuii a fost iniţiat de inginerul Heitor da Silva Costa şi de pictorul Carlos Oswald, iar la realizarea acesteia au participat membrii echipei sculptorului polonez Paul Landowski, printre care se număra şi Gheorghe Leonida.

Românul a primit sarcina de a modela chiar chipul lui Cristo Redentor. "Gheorghe Leonida este autorul. Cel puţin o tradiţie orală şi tot felul de informaţii şi scrise, acreditează această idee, că el este autorul capului Christului de la Rio", a explicat pentru Digi24 criticul de artă Pavel Şuşară.Sursă: YouTube

Gheorghe Leonida a fost unul dintre cei 11 copii ai unei familii celebre, fratele său a fost inginerul Dimitrie Leonida, iar sora sa a fost prima femeie inginer din lume - Elisa Leonida. Sculptorul şi-a făcut studiile de artă la Roma, iar în 1925 s-a mutat la Paris unde s-a angajat în atelierul lui Paul Landowski.

Recunoaşterea în lumea artei a venit pentru Leonida odată cu lucrarea "Reveil", un nud care a fost expus la Saloanele de Artă de la Roma şi de la Paris. Lucrările lui au fost apreciate şi de suveranii României, el ajungând să fie unul dintre sculptorii oficiali ai Casei Regale. Acesta a fost însă şi unul dintre motivele pentru care, în perioada comunismului, operele lui Leonida au fost ascunse de public, iar numele artistului aproape şters din lumea artei.

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI