Prima pagină D:News

Roverul Curiosity al NASA a găsit dune de nisip pietrificate pe planeta Marte - FOTO

Redactia Descopera.ro | 09.19.2015 | ● Vizualizări: 2474

O nouă panoramă completă transmisă de roverul Curiosity al NASA arată dune de nisip pietrificate întinse peste terenul crestat de pe Muntele Sharp de pe Marte, informează site-ul news.yahoo.com.

Echipa ştiinţifică care se ocupă de roverul Curiosity a precizat că dunele din noile imagini, pe care le-au numit "unitatea Stimson", sunt asemănătoare cu structurile orizontale compuse din straturi înclinate cum sunt cele din Navajo Sandstone în Zion National Park (sud-vestul SUA). Privind geometria şi orientarea dunelor de nisip, oamenii de ştiinţă pot obţine informaţii despre vânturile care au creat aceste dune.

"Unitatea Stimson suprapune straturi de rocă sedimentară cu granulaţie extrem de fină constând dintr-un amestec
de lut şi particule de nămol depuse într-un lac", au spus oficialii NASA într-o declaraţie. "Curiosity a examinat succesiv straturi mai înalte şi mai recente ale Muntelui Sharp, începând cu cele de la baza muntelui, pentru a evidenţia schimbările străvechi de mediu survenite în zonă".

Panorama se bazează pe zeci de imagini individuale luate de Mast Camera de pe rover la 27 august. De atunci, Curiosity s-a deplasat cu aproximativ 94 de metri la sud de acel loc pentru a vedea mai multe probe ale unităţii Stimson, a precizat NASA.

Roverul este acum în al patrulea an de activitate de la aterizarea sa pe Marte în august 2012. El a petrecut cea mai mare parte din cei trei ani fiind dirijat pe Muntele Sharp, numit oficial Aeolis Mons, înainte de a ajunge acolo în urmă cu un an.

Curiosity a făcut mai multe descoperiri importante de la sosirea pe planeta Marte, începând cu găsirea dovezii unei albii vechi de apă şi continuând cu detectarea unor mari emanaţii de metan (un element care ar putea fi asociat cu viaţa) şi găsirea de roci formate în prezenţa apei.

Unul dintre obiectivele roverului este de a caracteriza cât de locuibilă este acum planeta Marte şi cât a fost în trecut. Un rover al viitorului, numit temporar Mars 2020, va pleca către Planeta Roşie peste cinci ani, mai informează news.yahoo.com.

Sursa: Agerpres

Tag-uri: marte | curiosity | planeta | munte | site | yahoo | sharp