Home » D:News » ROLUL pe care un rus l-a jucat într-o uriaşă operaţiune de piratare

ROLUL pe care un rus l-a jucat într-o uriaşă operaţiune de piratare

ROLUL pe care un rus l-a jucat într-o uriaşă operaţiune de piratare
Publicat: 21.09.2015
Un rus extrădat în acest an de Olanda spre SUA şi-a recunoscut marţi rolul într-o uriaşă operaţiune de piratare a sistemului de plăţi online, soldată cu un prejudiciu de peste 300 de milioane de dolari, a anunţat Ministerul american al Justiţiei, citat de AFP.

 Vladimir Drinkman (34 de ani) s-a recunoscut vinovat în faţa unui tribunal din New Jersey şi riscă să fie condamnat la o pedeapsă grea prin sentinţa aşteptată la începutul anului 2016.

Arestat de autorităţile olandeze în iunie 2012, ‘megahackerul’ rus a fost extrădat în februarie 2015 de Olanda spre SUA.

‘Suspecţii ca Drinkman, care au capacităţile de a forţa intrarea în reţelele noastre informatice şi propensiunea de a o face, reprezintă o ameninţare perfecţionată pentru echilibrul nostru economic, viaţa noastră privată şi securitatea noastră naţională’, a comentat Ministerul american al Justiţiei într-un comunicat.

Drinkman şi alţi patru coacuzaţi sunt suspectaţi că au penetrat sistemele a 15 societăţi, printre care se află operatorul bursier Nasdaq, compania aeriană JetBlue, Visa Jordanie, Carrefour, Dexia şi canalul 7-Eleven.

Cei cinci suspecţi, patru ruşi şi un ucrainean, ar fi recuperat datele a peste 160 de milioane de carduri bancare pe care le-ar fi revândut unor părţi terţe pentru 10 şi 50 de dolari bucata, în funcţie de originea cardului — americană, canadiană sau europeană.

Potrivit autorităţilor federale, acesta este ‘cel mai important caz de pirataj informatic internaţional judecat vreodată de justiţia americană’.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase