Home » D:News » O insulă uitată pe care s-a aflat o legendară cetate, descoperită recent

O insulă uitată pe care s-a aflat o legendară cetate, descoperită recent

O insulă uitată pe care s-a aflat o legendară cetate, descoperită recent
Publicat: 30.11.2015
Un grup de arheologi şi geofizicieni a descoperit o insulă uitată pe coasta occidentală a Turciei, pe care s-ar fi aflat legendara cetate antică Cannae, informează directmatin.fr.

Insula a fost menţionată de istoricul grec Xenofon (430-354 î.e.n.) când a evocat bătălia care ar fi avut loc acolo în anul 406 î.e.n. între Sparta şi Atena, considerată una dintre cele mai importante din războiul Peloponezului. Ea face parte din insulele Garip, numite altădată insulele Arginuse, şi se află la câteva sute de kilometri de coastele turceşti. În numeroase scrieri vechi erau menţionate trei insule, dar în locul respectiv există doar două.

Analizând solul, cercetătorii şi-au dat seama că ceea ce este în prezent o peninsulă a fost în trecut insulă. În perioada Evului Mediu s-a format un pod între insulă şi coastă. O hartă realizată în secolul al XVI-lea în Imperiul otoman arată că peninsula exista deja. La originea legării de coastă ar putea fi cutremure şi eroziunea naturală.

Arheologii au descoperit şi vestigiile unui port din epoca elenistică (323 î.e.n. — 31 î.e.n.), un alt indiciu care vine în sprijinul ideii că actuala peninsulă a fost înainte insulă. Cetatea Cannae constituia un important punct de trecere pentru marinarii care veneau din Marea Neagră.

Sursa: Direct Matin

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase