Home » D:News » O femeie din Israel a făcut o DESCOPERIRE extrem de valoroasă, în timp ce se plimba împreună cu prietenii săi. ”Mai sunt doar două în lume” – FOTO+VIDEO

O femeie din Israel a făcut o DESCOPERIRE extrem de valoroasă, în timp ce se plimba împreună cu prietenii săi. ”Mai sunt doar două în lume” – FOTO+VIDEO

Publicat: 17.03.2016
Obiectul descoperit datează din anul 107 d.Hr.

O monedă de aur datând din perioada domniei împăratului Traian (98-117 d.Hr.) a fost descoperită de o excursionistă, în zona de est a regiunii Galileea din Israel. Piesa este deosebit de importantă, deoarece pe una din faţetele sale apare chipul primului conducător al Imperiului roman, Octavianus Augustus (27 î.Hr. – 14 d.Hr.). Inscripţionarea acestei figuri sugerează aprecierea pe care o avea cuceritorul Regatului Dac faţă de întemeietorul celui mai puternic stat din Antichitatea europeană.

Autoarea descoperirii este o femeie din satul galileean Kfar Blum, pe nume Laurie Rimon. Ea se plimba împreună cu prietenii săi, când, la un moment dat, a găsit în iarbă un obiect strălucitor. Membrii grupului şi-au dat seama de importanţa descoperirii şi au contactat imediat autorităţile, care au colectat imediat moneda, pentru a o supune unor analize amănunţite.

Sursa: YouTube/ Times of Israel

Experţii din cadrul Autorităţii Antichităţilor din Israel susţin că piesa a fost fabricată în anul 107 d.Hr., în timpul domniei împăratului Traian. Cu toate acestea, pe monedă apare figura primului lider al Imperiului, Octavianus Augustus.

Aversul monedei descoperite în Galileea (Foto:timesofisrael.com/Samuel Magal/Israel Antiquities Authority)

Specialiştii au declarat că această descoperire este foarte neobişnuită, deoarece împăraţii romani dispuneau ca monedele care circulau cât timp se aflau la putere să poarte pe una din feţe chipul lor. „O astfel de piesă se găseşte extrem de rar în lume. Pe reversul monedei putem observa simbolurile legiunilor romane, alături de numele împăratului Traian. Însă, pe avers, în loc să apară figura acestuia, cum se întâmplă de obicei, a fost întruchipat Octavianus Augustus zeificat. Această monedă face parte din seria emisă în timpul domniei lui Traian, cu scopul de a celebra împăraţii care l-au precedat la tron”, a declarat Dr. Danny Syon, expert în cadrul Autorităţii Antichităţilor din Israel.

Reversul monedei descoperite în Galileea (Foto:timesofisrael.com/Samuel Magal/Israel Antiquities Authority)

Pe lângă faptul că este extrem de rară, piesa îi poate ajuta ajuta pe istorici să înţeleagă mai bine modul în care Imperiul Roman a stăpânit regiunea de astăzi a Galileei vreme de aproximativ 130 de ani. „Moneda ar putea fi o dovadă a prezenţei armatei romane în această zonă, în urmă cu aproximativ două milenii. Cu toate acestea, nu putem asocia această ipoteză cu o singură descoperire făcută până acum”, susţine Dr. Donald T. Ariel, custodele-şef al Departamentului de Numismatică din cadrul aceleiaşi instituţii.

„Până acum, au mai fost descoperite două monede similare cu cea găsită de Laurie Rimon. Una dintre acestea a fost identificată în apropiere de Ierusalim, la Giv’at Shaul, iar cealaltă în regiunea Qiryat Gat. Însă, niciuna dintre ele nu prezintă detaliile pe care le putem observa pe faţetele monedei descoperite la Kfar Blum”, a adăugat, în final, specialistul israelian.

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Au trecut 226 de ani de când a venit pe lume unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii

                               Cercetătorii germani au reuşit să realizeze secvenţierea celui mai vechi ADN uman descoperit până acum. Istoria este rescrisă – VIDEO

                           Lectura îi poate ajuta pe cei care suferă de depresie să îşi îmbunătăţească flexibilitatea mentală

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase