Home » D:News » După analizarea a 15.000 de femei s-a descoperit cât de periculoase pot fi ciclurile menstruale neregulate – FOTO

După analizarea a 15.000 de femei s-a descoperit cât de periculoase pot fi ciclurile menstruale neregulate – FOTO

Publicat: 27.04.2016
Femeile tinere cu perioade menstruale neregulate pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

Afirmaţia aparţine echipei de cercetători care au analizat într-un studiu femei de 50 de ani din California. Noua cercetare oferă drept dovezi ciclurile menstruale anormal de lungi sau lipsa periodică a ciclului menstrual, aceşti factori pot creşte riscul de cancer ovarian. De asemenea, ei au contestat ipoteza că riscul creşte progresiv odată cu un număr mai mare de ovulaţii.

„Acest studiu este cu siguranţă curios, deoarece contrazice ceea ce am crezut că ştim despre cancerul ovarian şi ovulaţia continuă”, afirmă Mitchell Maiman, ginecolog obstretician la Spitalul Universitar Staten Island din New York.

Cu toate că cancerul ovarian constituie doar 3% din toate cazurile de cancer la femei, acest tip este cauza principală a deceselor provocate de cancer. Mai puţin de jumatate din toate femeile diagnosticate cu cancer ovarian supravieţuiesc mai mult de 5 ani de la aflarae diagnosticului.

Simptomele precoce, inclusiv disconfortul abdominal şi balonarea, trec de multe ori neobservate sau sunt diagnosticate greşit ca fiind sindromul de colon iritabil. Pentru că nu există teste de screening de rutină, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate mult prea târziu.

Vârsta este un factor de risc, mai mult de jumatate din toate cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate la femeile cu vârsta de 63 de ani. Ereditatea este un alt factor de risc, 10% – 15% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au cel puţin un factor de risc genetic.

Sursa foto:healthline

Pentru a identifica alţi factori de risc, epidemiologul Barbara Cohn, director al Institutului de Sănătate Publică, Sănătate a Copilului şi Dezvoltarea Studiilor din Oakland (California), împreună cu colegii săi, a analizat datele de la mai mult de 15.000 de femei din California, care s-au înscris într-un studiu de sarcină în 1959. Acest studiu a cautat să identifice riscurile bolii pe durata de viaţă a mamelor şi a copiilor lor.

Neregularitatea menstruală este definită ca o durată mai lungă de 35 de zile a ciclului menstrual. La începutul studiului, femeile, care aveau în medie 26 de ani, au declarat într-un raport de 13% că au perioade de neregularitate menstruală.

De-a lungul următorilor 50 de ani, 116 femei au dezvoltat cancer ovarian, dintre care 84 au murit. Femeile ce au înregistrat tulburări ale ciclului menstrual au fost aproape de două ori mai susceptibile, decât femeile cu perioade menstruale normale, să dezvolte cancer ovarian şi să moară până la vârsta de 70 de ani.

Aceste cifre se accentuează odată cu vârsta. De exemplu, femeile cu neregularităţi menstruale au fost de aproximativ trei ori mai susceptibile de a dezvolta şi muri de cancer ovarian până la varsta de 77 de ani, comparativ cu femeile cu perioade normale.

”La acel moment, riscul ciclurilor menstruale neregulate era la fel de mare ca riscul antecedentelor de boală în familie”, afirmă Cohn.

Sursa foto:healthybookworm

Cercetătorii afirmă că mai multe dintre femeile ce au participat la studiu şi au dezvoltat cancer ovarian au suferit, de asemenea, de o tulburare hormonală numită sindromul ovarelor polichistice (PCOS).

PCOS este adesea caracterizat prin perioade neregulate sau absente de ciclu menstrual. PCOS este un factor de risc cunoscut pentru cancerul endometrial. Deşi studiile anterioare au investigat legătura dintre PCOS şi cancerul ovarian, rezultatele au fost mixte, unele au arătat spre un risc crescut, unele spre unul scăzut, iar altele nu au arătat nicio asociere semnificativă.

”În cazul în care acest studiu va fi confirmat, acest lucru ne-ar putea oferi mai mulţi factori de evaluare a expunerii pentru a determina persoanele cu risc ridicat”, afirmă Mitchell Maiman.

Dar proiectarea unei astfel de cercetări va necesita mai multe răspunsuri foarte exacte.

„Cercetarea începe să arate că caracteristicile acestor cicluri menstruale pot fi mai importante decât numărul ciclurilor. Aceasta este un prim pas care justifică o privire mai atentă”, afirmă Mia Gaudet, epidemiolog şi director strategic pentru cercetarea cancerului ovarian şi de sân la Societatea Americană de Cancer din Atlanta.

Sursa: Science Mag

Vă recomandăm şi aceste articole:

Un simplu test de sânge ar putea diagnostica 5 tipuri de cancer. ”Nimeni nu a mai dormit în noaptea de după această descoperire” – VIDEO

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase