Home » D:News » PERICOLUL uriaş din spatele unor produse de îngrijire. O instanţă din SUA a condamnat compania Johnson & Johnson

PERICOLUL uriaş din spatele unor produse de îngrijire. O instanţă din SUA a condamnat compania Johnson & Johnson

Publicat: 25.02.2016
Instanţa de judecată din Missouri a emis o decizie conform căreia Johnson & Johnson trebuie să plătească pentru daunele produse unei familii din SUA 72 de milioane de dolari.
Jackie Fox, o femeie de 62 de ani din Alabama, a murit în octombrie 2015. Ea a decedat din cauza utilizării zilnice a pudrei pentru copii, care a fost considerată că a stimulat dezvoltarea cancerului ovarian până în faza terminală.
 
Cazul face parte dintr-un set mai mare de revendicări despre care, timp de decenii, Johnson & Johnson nu a reuşit să avertizeze în mod adecvat clienţii săi. Una dintre avertizări viza posibila legatură dintre produsele pe bază de talc şi anumite tipuri de cancer. Aproximativ 1000 de sesizări au fost depuse la intanţa de judecată din Missouri şi alte 200 în New Jersey.
 
 
Hotărârea, care a fost anunţată luni, a încheiat un proces de trei săptămâni. În cazul în care nu se îndeplineşte, ar crea un precedent foarte periculos pentru Johnson & Johnson în faţa tuturor celorlalte revendicări. Judecând după lipsa de dovezi ştiinţifice care demonstrează relaţia dintre talc şi cancer, sentinţa va viza toate produsele companiei.

Sentinţa finală încă nu a fost emisă în cazul Fox, fiindcă câteva dintre cele mai importante probe pe care le are avocatul familiei Fox nu mai sunt relevante în contextul în care, anul trecut, au fost eliminate din producţia Johnson & Johnson. Producătorul  a schimbat formula produselor şi a eliminat două substanţe chimice potenţial periculoase din produsele sale de igienă personală.
 
 
„În mai 2009, o coaliţie de grupuri numită Campaign for Safe Cosmetics a început să convingă Johnson & Johnson să elimine ingredientele discutabile din produsele pentru copii şi din cele de îngrijire personală pentru adulţi.
 
 
După trei ani de petiţii, publicitate negativă şi o ameninţare de boicot, compania a fost de acord, aşa că în 2012 au fost eliminate componentele 1,4-dioxan şi formaldehidă. Ambele sunt considerate cancerigene”, citează Associated Press.
 
”Zeci de ani de studii au dovedit siguranţa talcului ca ingredient cosmetic în mai multe produse”, a declarat purtătoarea de cuvânt Carol Goodrich, citând deceniile de cercetare neconcludente efectuate de Administraţia de Medicamente şi Produse Alimentare SUA şi Institutului Naţional de Cancer.
 
Talcul, în forma sa naturală, poate conţine uneori azbest – un cunoscut cancerigen. În consecinţă, din 1973 este reglementată utilizarea produselor de talc care nu conţin azbest. Dar există încă probleme cu privire la talcul fără azbest, el creşte riscul de cancer la persoanele care îl folosesc timp de mai mulţi şi în mod regulat în zona genitală, aşa cum a fost şi în cazul lui Jackie Fox.
 
În 2003, o  meta-analiză a 16 studii şi 11.933 de participanţi a descoperit că utilizarea talcului a fost asociată cu un risc sporit de cancer ovarian.
 
Un studiu din 2010 la care au participat 66.028 de femei a sugerat că „utilizarea pudrei de talc în zona perineală creşte riscul de cancer endometrial, în special în rândul femeilor aflate la menopauza”.
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase