Home » D:News » O mini comoară de la daci, descoperită recent în Vrancea

O mini comoară de la daci, descoperită recent în Vrancea

Publicat: 08.08.2016
Un număr de 91 de monede de argint provenind din perioada geto-dacică au fost găsite de un căutător de comori, în comuna Vânători din Vrancea.

Acesta a înmânat monedele, specialiştilor Muzeului de Istorie din Focşani.

Tezaurul este compus din monede de mici dimensiuni, cu o  o greutate cuprinsă între 10 şi 13 grame, aflate într-o stare foarte bună. Monedele au inscripţii geto-dacice, prezentând pe avers capul lui Zeus cu barbă, iar pe revers un cal în mişcare cu o cruce.

În zilele următoare, arheologii vrânceni vor merge împreună cu persoana care a descoperit monedele să verifice existenţa unui eventual sit istoric geto-dacic.

Din primele cercetări ale specialiştilor din Vrancea, monedele par să fie drahme getice de tip Dumbrăveni. Acestea imită originalele macedonene – tetradrahmele lui Filip al ii-lea, cu reprezentarea călăreţului regal pe revers. Descoperirea acestor monede este încă o dovadă că geto-dacii foloseau un sistem monetar propriu.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase