Prima pagină D:News

Construcţia Muzeului Brâncuşi, realizată în proporţie de 6 %, cu trei luni înainte de termen

Ana Maria Constantinescu 08.17.2016 | ● Vizualizări: 489

Construcţia Muzeului Internaţional Brâncuşi de la Craiova este realizată în proporţie de doar 6%, cu trei luni înainte de termenul de finalizare a lucrărilor

Din cauza întârzierilor, Consiliul Judeţean Dolj a pierdut şi mare parte din finanţarea europeană.

Cu trei luni înainte de termenul de finalizare a lucrărilor, construcţia muzeului de la Craiova dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi este realizată în proporţie de doar 6%, Consiliul Judeţean Dolj, beneficiarul lucrării, susţinând că executantul proiectului lucrează încet, transmite corespondentul MEDIAFAX.



Centrul Turistic Interactiv "Constantin Brâncuşi” este realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în curtea Muzeului de Artă din Craiova, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Contractul de finanţare a fost semnat în iunie 2014. Un an mai târziu, în urma licitaţiilor, lucrarea a fost adjudecată de un consorţiu de firme din Italia. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 22 iunie 2015, având un termen de nouă luni pentru finalizarea lucrărilor.

Numai că, la începerea lucrărilor, au fost descoperite neconcordanţe între situaţia din teren şi cea existentă în documentaţie. Mai exact, a fost găsită o conductă care nu era prevăzută în documentaţia iniţială a proiectului.

"La momentul începerii lucrărilor, s-a constatat existenţa unei conducte de termoficare, poziţionată diferit faţă de avizul obţinut de la Complexul Energetic Oltenia – emis la momentul obţinerii Autorizaţiei de Construire. Ca urmare, a fost necesară adaptarea proiectului tehnic şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire, în conformitate cu situaţia existentă în teren, în decembrie 2015. În urma lucrărilor de excavaţie s-a constatat exitenţa unei magistrale de apă, funcţionale, pe întreaga lungime a incintei clădirii proiectate, instalaţie care nu figura în documentele aferente emiterii Autorizaţiei de Construire, la capitolul Avize. SC Compania de Apă Oltenia SA a realizat lucrările de deviere a conductei de apă potabilă. Până la data eliberării noii autorizaţii nu au putut fi executate decât lucrări care nu necesitau reautorizare şi, de asemenea, în lunile de iarnă, lucrările au fost sistate temporar, în funcţie de condiţiile meteo”, arată Consiliul Judeţean Dolj.

În martie 2016, contractul de lucrări a fost prelungit până pe 7 noiembrie, însă execuţia trenează, iar CJ Dolj dă vina pe constructor.

"În repetate rânduri, Consiliul Judeţean Dolj a atras atenţia antreprenorului cu privire la ritmul lent de execuţie a lucrărilor şi i-a pus în vedere faptul că, în cazul în care lucrările nu se finalizează în termenul contractual, vor fi aplicate în mod corespunzător penalităţi de întârziere. În prezent, conform legii, Antreprenorului nu îi sunt aplicate penalităţi, întrucât nu a fost depăşit termenul contractual de execuţie”, adaugă Consiliul Judeţean Dolj.

Dacă în perioada următoare constructorul nu va accelera ritmul lucrărilor, din noiembrie va fi penalizat, administraţia doljeană putând chiar rezilia contractul cu acesta.

Din cauza întârzierii lucărilor, CJ Dolj a pierdut şi mare parte din finanţarea europeană. Conform contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de 32 milioane lei, 14,8 milioane lei reprezentând suma solicitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, din care, până la sfârşitul anului trecut, s-au plătit aproape 202 mii lei. Cheltuielile din acest an şi din 2017, dacă va fi cazul, sunt considerate neeligibile şi vor fi suportate de la bugetul Consiliului Judeţean Dolj. Pentru a nu pierde şi cei 202.000 lei, administraţia doljeană a prelungit contractul de finanţare până în martie 2017.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de organism intermediar al proiectului, a solicitat deja Consiliului Judeţean Dolj un plan de măsuri în vederea recuperării întârzierilor.

Construcţia include un pavilion subteran multifuncţional, iar la suprafaţă o construcţie de sticlă ce va avea în interior o imagine a "Ovoidului“. Aceasta va fi realizată tot din sticlă, va avea o înălţime de 15 metri, iar în interiorul acesteia ar urma să fie realizată o "Pasăre Măiastră“.

Clădirea va fi prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

Sursa: MEDIAFAX