Prima pagină D:News

Locuri abandonate: Ce clădiri şi oraşe au fost date uitării de către oameni

Andreea Diochetanu 09.08.2016 | ● Vizualizări: 4995

Kieron Connolly, fotograf profesionist, a lansat o carte cu fotografii în care sunt imortalizate 100 de locaţii elegante, cândva extrem de aglomerate, clădiri lăsate în paragină de oameni, care oferă o idee stranie asupra înfăţişării pe care ar avea-o lumea, dacă omenirea ar dispărea.

Potrivit The Guardian, acestea sunt doar 10 dintre locaţiile surprinse de fotograf. Imagini stilizate, evocatoare ale naturii care îşi revendică lumea.

Rotunda, Wola Gasworks, Varşovia

Deschisă în 1888, distrusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, apoi reconstruiă, Wola Gasworks a fost într-un final închisă la începutul anilor 70, când oraşul a început să folosească gaz natural. Astăzi, o parte din clădiri au fost transformate în muzee, dar alte zone, precum Rotunda, au rămas în ruină.

Staţia de metrou City Hall, din New York

Staţia a fost deschisă în 1904. O structură elegantă, construită în stil renascentist romanic, cu sticlă colorată şi candelabre din alamă, dar din cauza platformei bine curbate, dar prea lungă, vagoanele de metrou au fost în imposibilitate de a opri acolo. A fost o staţie liniştită, a cărei servicii au fost scoase din circuit în 1945.

Oradour-sur-Glane, Departamentul Haute-Vienne, Franţa

Pe 10 iunie 1944, 642 de locuitori ai acestui oraş - bărbaţi, femei, copii - au fost masacraţi de nazişti. După război, preşedintele Charles de Gaulle a ordonat ca oraşul să fie păstrat intact, ca un memorial al masacrului.

Adăpostul Clapham North, Londra

În timpul celui de-al doilea Război Mondia, 8 astfel de adăposturi au fost construite în tunelurile subterane ale Londrei. Cu o capacitate de 8,000 de persoane fiecare, adăposturile aveau paturi etajate, cantine, toalete şi posturi medicale.

Farul Rubjerg Knude, nordul peninsulei Jutland, Danemarca

Farul a fost construit în vârful unei stânci în 19000 şi s-a oprit din funcţiune în 1968.

Hotelul Hachijo Royal, Hachijojima, Japonia

Unitatea de cazare s-a deschis în 1963, când Hachijojima, o insulă vulcanică situată la sud de Tokyo, era promovată ca fiind Hawaii al Japoniei. S-a închis în 2003.

Tribunalul din Plymouth, Montserrat

Când vulcanul Soufrière Hills a erupt în iulie 1995, capitala Plymouth (Montserrat) a fost complet îngropată în cenuşă. După erupţia vulcanică, două treimi din populaţie a părăsit insula, în timp ce jumătate din ea a devenit nelocuibilă.

Bodie, Comitatul Mono, California

În 1859, în oraşul Bodie s-a descoperit aur, dar în anul 1880 oraşul începe să cunoască un declin. Mina de aur s-a închis în 1913, iar 4 ani mai târziu, calea ferată din oraş a fost şi ea abandonată. Până în 1940 populaţia scăzuse drastic la doar 40 de locuitori.

Teatrul Orpheum, New Bedford, Massachusetts

În 1928, Orpheum a devenit componentă a Radio-Keith-Orpheum, cunoscut drept RKO, un studio de filme şi companie de distribuţie. Clădirea a fost vândută în 1962 şi a fost folosită, pentru un timp, ca depozit de o companie ce fabrica tutun. În prezent, spaţiul este gol.

Cimitirul trenurilor abandonate Uyuni, Bolivia

La sfârşitul secolului 19, oraşul Uyuni era un punct central de distribuţie pentru trenurile care transportau mineral în porturile din Pacific. După ce industria s-a prăbuşit în anii 1940, calea ferată a ajuns o ruină, lăsând trenurile pradă vânturilor puternice care bat deasupra acestui oraş, cel mai mare deşert de sare din lume.

Staţia Canfranc, Spania

Unul dintre pasajele dintre Franţa şi Spania, staţia Canfranc, a fost proiectată în stilul Art Nouveau, doar pentru a deveni un anacronism elegant. A fost construită în 1928, dar traficul internaţional a încetat în 1970, când podul cu calea ferată spre Franţa s-a prăbuşit şi nu a mai fost reconstruit de atunci.

Fotografiile pot fi văzute aici.