Home » D:News » Imagini revoltătoare. Cum a fost executat un urs ”foarte agil” pentru că 50 de oameni nu au ştiut să-l tranchilizeze – VIDEO

Imagini revoltătoare. Cum a fost executat un urs ”foarte agil” pentru că 50 de oameni nu au ştiut să-l tranchilizeze – VIDEO

Publicat: 12.10.2016
Peste 50 de persoane din cadrul Poliţiei Sibiu, Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi ISU au intervenit, miercuri, la Sibiu după ce li s-a semnalat prezenţa unui urs în centrul oraşului. Ursul "foarte agil", după cum a fost caracterizat de şeful Poliţiei Sibiu, a ţinut autorităţile în priză mai bine de trei ore, timp în care acesta "a escaladat garduri, a intrat în curţile oamenilor, a traversat tot oraşul, Centrul vechi şi a ajuns în oraşul de jos". În cele din urmă, s-a reuşit blocarea lui în curtea unei fabrici.

Ceea ce nu au reuşit, însă, cei peste 50 membri ai echipelor de interveniţie a fost să îl tranchilizeze, astfel că animalul a sfârşit împuşcat. Motivul pentru care s-a ajuns aici? Lipsa unei proceduri scrise şi agreate, de la bun început, care să fie urmată în astfel de cazuri.

Practic, nu se ştie cine şi cum a luat decizia împuşcării lui. „Ce înseamnă că s-a încercat tranchilizarea? Nu se înţelege exact din comunicarea oficială”, a declarat, pentru Gândul, Magor Csibi, directorul WWF Danube Carpathian Programme România. În viziunea sa, cazul de la Sibiu arată o dată în plus cât este de necesară înfiinţarea, în regim de urgenţă, a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice (SUAS), care să aibă oameni antrenaţi pe tranchilizare şi care să poată decide, pe loc, ce trebuie făcut. „Pentru că altfel, evident, din punctul de vedere al unui poliţist sau al unui jandarm, sau al unui vânător, s-ar putea spune că ei au protejat vieţi umane, dar nu există o certitudine sau nu există o evaluare obiectivă a situaţiei”, a explicat Csibi.

Un urs, observat miercuri dimineaţă, aproape de centrul Sibiului, într-o zonă intens circulată, a ţinut autorităţile pe jar care preţ de trei ore nu au reuşit să îl tranchilizeze şi au procedat la împuşcarea lui, în curtea unei fabrici. Asta deşi, potrivit şefului Poliţiei Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, peste 50 de persoane din cadrul Poliţiei, Jandarmilor, Poliţiei Locale, ISU s-au implicat.

„Poate părea o măsură extremă (împuşcarea – n.r.), dar nu s-a reuşit tranchilizarea lui şi exista şi pericolul ca un urs rănit să devină mai agresiv. Facem investigaţii şi stabilim cauzele care au dus la acest eveniment, dar şi de unde a venit acest urs. S-a deschis un dosar penal pentru uz de armă”, a explicat Ivancea.

„După trei ore, ursul a fost imobilizat. Ideea a fost ca ursul să fie imobilizat prin tranchilizare. Din păcate, se deplasa cu o viteză foarte mare. Practic a traversat tot oraşul şi tot timpul echipele de intervenţie au fost după el. Situaţia devenea tot mai gravă, cu atât mai mult cu cât a trecut prin zona mai multor unităţi şcolare şi în final situaţia a impus măsura împuşcării. Este clar că e un animal sălbatic”, a declarat şi prefectul Sibiului, Cristian Roman.

Imaginile filmate arată momentul în care ursul este împuşcat

Cu toate acestea intervenţia ar putea fi considerată drept una „haotică”, în condiţiile în care nu există o procedură care să stabilească cine ia decizia şi cine comandă, în astfel de situaţii. Astfel, şi aici, nu este clar de ce nu s-a reuşit tranchilizarea animalului şi, mai mult, nu există o evaluare obiectivă a situaţiei care să justifice împuşcarea lui.

Citeşte continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase