Home » D:News » Cutremurele din centrul Italiei pot fi comparate cu efectul unor piese de domino

Cutremurele din centrul Italiei pot fi comparate cu efectul unor piese de domino

Cutremurele din centrul Italiei pot fi comparate cu efectul unor piese de domino
Publicat: 01.11.2016
Cutremurele care au afectat centrul Italiei în ultmele două luni ar putea continua şi ar putea avea un distrugător efect de domino, cu un seism mare care poate da naştere altora de o magnitudine mai redusă, de-a lungul Munţilor Apenini, a avertizat un seismolog.

Cutremurul de sâmbătă dimineaţă a fost cel mai mare înregistrat din anul 1980 şi până acum, dar nu a provocat atât de multe pagube materiale şi victime, precum cel din luna august.

Gianluca Valensise, seismolog la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie al Italiei, a afirmat că există o legătură geodinamică între cutremurul din luna august şi toate cele care i-au urmat. Munţii Apenini de pe teritoriul Italiei, care se întind din regiunea Liguria, în nord-est, până în sudul Siciliei, sunt dominaţi de o serie de denivelări în scoarţa Pământului, fiecare având o lungime de aproximativ 10-20 de kilometri lungime.

”Un cutremur ce atinge 6 grade pe scara Richter creează replici care sunt redistribuite de-a lungul denivelărilor adiacente şi, astfel, se creează o fractură, şi, probabil, acest fenomen are loc începând cu luna august”, a adăugat Valensise. Mai mult, acesta a mai spus şi că Italia a fost martora unei asemănări cu tragicul cutremur ce a avut loc în Calabria, în extremitatea sudică a Italiei, în anul 1783, când au avut loc 5 mari cutremure ce au măsurat 6.5 grade pe scara Richter şi chiar mai mult, în mai puţin de 2 luni.

Mai recent, în anul 1997, au avut loc 3 cutremure în jurul oraşului Assisi, din centrul Italiei, primul măsurând 6.4 grade şi ucigând 11 persoane, al doilea a avut loc a doua zi, iar al treilea după 20 de zile.

Sursa: The Telegraph

Citeşte şi:

Cea mai mare cladire anticutremur din lume

Ghid de supravieţuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?

Noua hartă seismică a Capitalei. Cartierele cele mai afectate din Bucureşti în cazul unui cutremur major

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase