Home » D:News » Cât de importante sunt fanteziile sexuale în cuplu

Cât de importante sunt fanteziile sexuale în cuplu

Publicat: 15.03.2017
De multe ori, în intimitate ne simţim vulnerabili, inhibaţi, demni de etichetat sau de condamnat. Devenim prizonierii propriilor fantezii sau ne lovim de acele gânduri rigide pe care le tot tragem după noi. Specialiştii cred însă că fanteziile au rolul lor într-un cuplu, dar doar dacă sunt dorite de ambii parteneri.

Pentru fiecare membru al unui cuplu, intimitatea poate însemna altceva. Tocmai din acest motiv, trebuie să exprimăm modul în care vedem lucrurile, dar să ascultăm şi punctul de vedere al partenerului. Nevoia de intimitatea se comunică, se negociză, iar apoi se pune în practică”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

 

 

Intimitatea poate ţine de timp, de loc, de activitate. De aceea, coordonatele se stabilesc de către cei doi parteneri. Fanteziile întreţin viaţa sexuală şi o condimentează. Singura mare problemă este când unul dintre parteneri are o dorinţă care nu corespunde nevoilor sau credinţelor celuilalt. Orice fantezie care multumeşte ambii parteneri poate fi pusă în practică. Apoi mai este şi problema toxicităţii fanteziilor, pentru că există posibilitatea ca unele dintre acestea să rănească fizic sau psihic unul dintre parteneri. Avantajele constau în intensitatea trăirilor sexuale ale celor doi. Dezavantajele pot fi multiple:

1. Se pot dezvolta adicţii de alcool, de medicamente, de droguri, de jucării sexuale.

2. Dacă va fi depăşită o limită, cum ar fi schimbul de parteneri, nu se mai poate reveni la normalitate.

3. Jucăriile folosite intens pot provoca durere fizică.

4. Poate apărea trauma psihică. Partenerul poate crede că el nu este de ajuns.

5. Se poate ajunge la divorţ, certuri, înşelat”, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

De multe ori, o persoană complexată din punct de vedere sexual poate dezvolta o seamă întreagă de afecţiuni medicale sau psihologice. Poate ajunge să se plângă de boli sau dureri care nu există, se poate îngrăşa sau slăbi exagerat, poate avea probleme cu somul sau cu activităţile din societate.

Complexele sexuale ale femeii nu diferă foarte mult de cele ale bărbatului. În general, ele vin din traumele trecutului, dar contează și modul în care o persoană își percepe imaginea de sine, gradul de cultură și de educație. Sursa complexelor poate fi următoarea:

1. O stimă de sine scazută.

2. O familie de origine cu probleme, în care certurile și scandalurile sunt la ordinea zilei.

3. Lipsa comunicării în cuplu sau o comunicare ce scoate la lumină doar părțile negative, în dauna celor pozitive.

4. O imagine distorsionată despre felul în care arată sau despre modul în care gândește sau ia decizii.

5. Prietenii toxici alături de care capătă adicții, se încarcă cu probleme și nu mai găsește o formă prin care să se bucure de viață.

6. Problemele în carieră sau de sănătate.

7. Probleme cu greutatea, cu tenul, cu trăsăturile generale ale feței sau corpului.

8. O traumă majoră suferită într-o relație de iubire sau prietenie.

9. Un accident ce a dus la mutilarea persoanei respective””, mai spune Constantin Cornea.

Persoanele complexate sexual pot dezvolta numeroase afecțiuni. anorexie, bulimie, tulburări ale somnului, anxietate, atacuri de panică, frigiditate etc.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase