Prima pagină D:News

Rezerva mondială de seminţe, de care depinde existenţa omenirii, este în PERICOL. ''Părea că este un gheţar în interior''

Oana Bujor 05.23.2017 | ● Vizualizări: 18346
Sursa: Wikimedia Commons     + zoom
Galerie foto (1)

Rezerva mondială de seminţe a fost proiectată pentru consevarea agriculturii în cazul unui eveniment apocaliptic. Din cuza topirii permafrostului din zona Arcticii, banca de seminţe a fost inundată.

Depozitul este situat pe insula Spitsbergen din arhipelagul norvegian Svabald şi a fost deschis în urmă cu aproximativ 10 ani, informează Mail Online. 

Clădirea a fost realizată pentru rezista unor catastrofe globale, însă temperaturile crescute din iarna trecută au produs inundarea tunelului de intrare al depozitului. Deşi inundaţia nu a ajuns în zona în care sunt stocate seminţele, evenimentul i-a alertat pe experţi, care nu au luat până în prezent în considerare rezistenţa depozitului în faţa schimbărilor climatice. 

În urmă cu o lună, rezerva de seminţe şi-a extins colecţia cu 50 de mii de mostre donate de către centre din întreaga lume pentru a fi ţinute în siguranţă până în momentul în care vor fi necesare. Însă topirea permafrostului pare a fi un aspect ce ar putea periclita siguranţa rezervei mondiale de seminţe.,,Când am conceput planurile nu ne-am gândit că permafrostul nu va mai exista şi că vor apărea condiţii meteorologice atât de extreme,'' a declarat Hege Njaa Aschim, proprietarul depozitului. ,,O cantitate mare de apă a pătruns în tunelul de la intrare şi s-a transformat în gheaţă, părea că este un gheţar în interior,'' a adăugat el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: