Home » D:News » Căutătorii de ,,comori” arheologice ar putea fi supuşi unor reguli stricte

Căutătorii de ,,comori” arheologice ar putea fi supuşi unor reguli stricte

Căutătorii de ,,comori” arheologice ar putea fi supuşi unor reguli stricte
Publicat: 05.07.2017
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a iniţiat un proiect de lege care prevede ca persoanele pasionate de căutarea de "comori" arheologice să poată desfăşura această activitate doar prin intermediul unei asociaţii care colaborează cu muzee sau instituţii de cercetare.
”În vederea limitării efectelor dezastruoase ale acestor practici, senatorul Vlad Alexandrescu a iniţiat o propunerea legislativă care instituie obligativitatea ca persoanele pasionate de căutărea de «comori» arheologice să poată face o astfel de cercetare doar printr-o asociaţie care are un contract de colaborare cu o instituţie de profil muzeal, de cercetare sau de învăţământ superior. Potrivit iniţiativei legislative, instituţia va desemna un arheolog care va asigura coordonarea activităţilor în teren ale asociaţiei astfel încât să fie preîntâmpinate şi limitate intervenţiile cu potenţial distructiv asupra siturilor arheologice cercetate”, precizează, într-un comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România (USR).
 
Proiectul legislativ mai propune şi câteva modificări punctuale în legislaţia din domeniul protejării patrimoniului arheologic pentru „asigurarea clarităţii unor prevederi şi a bunei functionalităţi a unor procese”.
 
Senatorul Vlad Alexandrescu a afirmat că statul trebuie să prevină exploatarea „necontrolată” a patrimoniului arheologic, informează Mediafax.
 
„Statul trebuie să prevină prelevarea necontrolată a vestigiilor de patrimoniu arheologic prin extragerea neautorizată din contextul originar, aşa cum prevede Convenţia europeană pentru protecţia patrimoniului arheologic adoptată la La Valetta în 1992, precum şi Tezele prealabile ale Codului Patrimoniului, aprobate de Guvernul României în 2016”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase