Home » D:News » Problemele sexuale. Demonii trecutului care afectează activitatea intimă

Problemele sexuale. Demonii trecutului care afectează activitatea intimă

Problemele sexuale. Demonii trecutului care afectează activitatea intimă
Publicat: 14.08.2017
Această categorie reprezintă mina de diamant a problemelor pentru care oamenii caută ajutor şi ocupă detaşat primul loc în acest cadru. Datorită accentului din ce în ce mai mare al societăţii asupra problemei sexului şi datorită faptului că cel mai uşor se demonstrează apartenenţa la un gen prin acest lucru atât propriei persoane cât şi celorlalţi, sexualitatea a devenit un factor important, dar ceea ce nu ştie multă lume este faptul că aceasta nu începe la vârsta maturităţii, ci la începutul vieţii. Acolo se formează baza şi tot acolo se formează şi patologia acestei categorii.
Doresc să precizez încă de la început că în acest articol voi trata problemele sexuale doar din punct de vedere psihologic, lăsând la o parte alte cauze care pot avea influenţă în această zonă.

Sigmund Freud a fost primul care a studiat dezvoltarea din punct de vedere sexual a persoanelor şi a legat-o în mod direct de partea biologică, adică de  apartenenţa la un sex. El a considerat energia sexuală pe care o numeşte libido ca fiind o energie ce se deplasează de la o zonă la alta a corpului şi trece prin diferite stadii de dezvoltare, ultimul fiind cel matur, genital. 

Dezvoltarea psihosexuală a copilului începe cu stadiul oral unde libidoul este concentrat la nivelul gurii, dragostea faţă de mamă fiind exprimată într-un asemenea mod oral, prin supt. Continuă la aproximativ 1 an şi jumătate cu nivelul sadic-anal unde copilul învaţă să îşi exprime sexualitatea cu ajutorul activităţilor fizice, iar un lucru important aici îl are educaţia toaletei, adică modul în care copilul este învăţat să îşi facă nevoile singur. În opinia lui Freud, la vârsta de 3 ani începe următorul stadiu, care se numeşte stadiul falic şi accentul cade pe organul sexual, acesta fiind momentul în care copiii conştientizează diferenţele dintre sexe. Această etapă ţine până în jurul vârstei de 6 ani când energia sexuală a copilului scade şi intră în perioada de latenţă până când pubertatea reia dezvoltarea şi formează la final sexualitatea genitală, adică cea matură.
 
În funcţie de mulţi factori, dezvoltarea se poate opri într-o anumită măsură la un stadiu şi libidoul poate lăsa în urmă „trupe, în timp ce restul armatei înaintează”, aşa cum face şi autorul comparaţia. Adică dezvoltarea emoţională continuă doar într-o măsură mai mică sau mai mare. Astfel este explicată din punct de vedere freudian perversiunea sadică sau orală.
 
Un lucru important este faptul că în stadiile sadic-anal şi falic se pune un mare accent pe autoritate. Părinţii fiind o figură de autoritate pentru copil sunt responsabili cu punerea limitelor şi astfel cu restricţiile. În funcţie de dinamica relaţiilor dintre ei, aceştia pot fi percepuţi ca fiind prea autoritare sau prea puţin autoritari. 
 
Problemele sexuale pot fi provocate de perceperea partenerului într-un mod încât să vă amintească de persoane din trecut faţă de care nu aţi putut exprima anumite sentimente. Scăderea libidoului poate apărea în relaţia dumneavoastră în care partenerul vă aminteşte de o persoană care v-a făcut un rău, iar pentru a îi face rău îl privaţi de plăcerea sexuală. De asemenea, în cazul bărbaţilor problemele erectile pot apărea prin confundarea partenerei cu o altă persoană care în trecut v-a „tăiat aripile”. 
 
Datorită faptului că psihologia umană este vastă şi că niciun om nu este la fel cu un altul, poate exista un univers de posibilităţi. Nu am putut să expun întregul univers, dar am expus câteva posibilităţi mai comune. În acest întreg univers, un lucru este sigur: suntem înlănţuiţi de demonii trecutului peste tot pe unde mergem.
 
Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare
0761517763
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase