Home » D:News » Alimente care pot contribui la creşterea nivelului de colesterol bun din organism

Alimente care pot contribui la creşterea nivelului de colesterol bun din organism

Publicat: 04.09.2017
Alimente care pot contribui la creşterea nivelului de colesterol bun din organism
Vara se apropie de final, iar trecerea la un nou anotimp aduce cu sine o serie de schimbări în ritmul nostru cotidian. Revenirea la activităţile obişnuite după o perioadă de concediu şi acomodarea cu noul ritm de lucru, tendinţa de a face mai puţină mişcare şi poate chiar mici modificări la nivelul dietei din cauza programului încărcat, sunt doar câteva dintre schimbările prin care organismul nostru trece în această perioadă.
Odată cu noul anotimp care bate la uşă, este important să acordăm atenţie alimentaţiei noastre şi să includem în dietă alimente care să împiedice formarea colesterolului rău (LDL) prin creşterea nivelului de colesterol bun (HDL). 
 
„Formarea colesterolului rău, de tip LDL, poate fi prevenită printr-o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă activ. O dietă bazată pe un consum ridicat de fibre şi care să includă alimente bogate în antioxidanţi, nutrienţi, vitaminele B şi C poate contribui la creşterea nivelului de colesterol bun din sânge. Acest tip de colesterol, HDL, spre deosebire de cel menţionat anterior, are un rol benefic pentru organism, reuşind să absoarbă excesul de colesterol din ţesuturi şi celule şi să îl transporte la nivelul ficatului, de unde este ulterior eliminat din organism. Colesterolul de tip LDL mărit poate reprezenta, printre altele, un factor de risc cardiovascular şi poate afecta toate grupele de vârstă”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
 
Preparată de mii de ani în bucătăriile din India şi Orientul Mijlociu, lintea este un aliment bogat în antioxidanţi şi o sursă abundentă de nutrienţi, precum minerale şi fibre, necesare menţinerii organismului la capacitate maximă, odată cu apropierea toamnei. Extrem de ofertantă, lintea este un aliment care inclus în alimentaţie ne poate ajuta să ţinem sub control colesterolul şi contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, ajutând la eliminarea reziduurilor, a grăsimilor şi toxinelor în exces din corp. Lintea este un aliat în lupta cu colesterolul în special datorită conţinutului bogat în vitamine din grupul B, care pot scădea producţia de colesterol din organism şi reduce nivelul de colesterol LDL. 
 
Acelaşi rol îl au şi migdalele, bogate în nutrienţi şi ideale pentru o gustare sănătoasă între mese. Migdalele sunt alimente care aduc beneficii întregului organism, iar datorită conţinutului mare de fibre, proteine şi fier, ajută în principal sistemul sangvin prin creşterea nivelului de colesterol bun şi creşterea numărului de celule roşii din sânge. Migdalele ajută şi digestia, iar conţinutul bogat de grăsimi nesaturate ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge.
 
O dietă echilibrată ne ajută să ne acomodăm mai uşor cu ritmul normal de după vară, iar hidratarea joacă şi ea un rol esenţial. Datorită ingredientelor naturale din care este fabricată, berea poate face parte dintr-un stil de viaţă sănătos, atunci când este consumată cu moderaţie (330 ml/zi/femei şi 660 ml/zi/bărbaţi). Totodată, conţinutul său de antioxidanţi şi fibre solubile fac din bere un posibil aliat al organismului în lupta cu colesterolul. Antioxidanţii prezenţi în bere au ca sursă ingredientele naturale din care este fabricată, precum cerealele şi hameiul, ce pot creşte nivelul de colesterol HDL, având în acelaşi timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rău.  
 
Fructele trebuie să facă parte din alimentaţia noastră în orice anotimp. În această perioadă, în special cele bogate în vitamina C, precum portocale, kiwi sau coacăze, ne ajută la menţinerea unui nivel crescut al colesterolului bun în sânge. Vitamina C are proprietăţi antioxidante şi, în plus, poate elimina radicalii liberi produşi de organism în procesul de metabolism normal, ajutând astfel la prevenirea colesterolului. Un alt fruct specific începutului de toamnă este gutuia, bogată în fibre şi cu un conţinut redus de calorii, ajută digestia şi reduce semnificativ nivelul colesterolului.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase