Home » D:News » Avram Iancu, bibliotecarul care străbate Dunărea înot, a ajuns la Tulcea şi este la mai puţin de 100 de km de record

Avram Iancu, bibliotecarul care străbate Dunărea înot, a ajuns la Tulcea şi este la mai puţin de 100 de km de record

09.14.2017
Avram Iancu, bibliotecarul care străbate Dunărea înot, a ajuns la Tulcea şi este la mai puţin de 100 de km de record
Avram Iancu, românul care şi-a propus să străbată Dunărea înot fără costum neopren, a ajuns, joi, la Tulcea, fiind întâmpinat de zeci de oameni, dar şi de autorităţile judeţului. Acesta şi-a propus să doboare recordul şi să ajungă la sfârşitul săptămânii la Sulina, până unde mai are circa 100 de km.

Avram Iancu, înotătorul de 41 de ani din Petroşani, a ajuns, joi, la Tulcea, în drumul lui de la izvoarele Dunării spre vărsarea în mare, la Sulina, fiind întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, dar şi primarul municipiului, Constantin Hogea, alături de zeci de tulceni, veniţi să aplaude eforturile depuse de sportivul român, scrie Mediafax.

„Este cele mai frumos oraş de provincie pe care l-am văzut pe parcursul meu din Germania şi până aici. Ba chiar aş putea spune că surclasează vreo două capitale europene“, a spus Avram Iancu. Înotător în ape deschise, polisportiv, Avram Iancu este primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii, iar acum parcrurge întregul curs a Dunării, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră, fără costum de neopren Avram Iancu parcurge 50 de kilometri, timp de 10 ore zilnic.

În total, el încearcă să parcurgă 2.860 de kilometri, din Germania până în România, la Marea Neagră, iar dacă va reuşi, va deveni primul om care înoată toată Dunărea doar în slip şi cu cască în cap. Înaintea sa sunt doi înotători din Slovenia şi Canada care au parcurs distanţa fiind îmbrăcaţi în costum de neopren şi având labe de înot. Avram Iancu a început să înoate pe 20 iunie şi speră să ajungă la Sulina pe 15 septembrie. Între Tulcea şi Sulina, pe mare ar fi mai puţin de 100 de kilometri, astfel că e posibil ca înotătorul să ajungă la sfârşitul săptămânii la destinaţie, cu uşoară întârziere. În cursa sa, el este însoţit de o barcă în care se află membri ai echipajului său şi o echipă de filmare.

De asemenea, în echipa înotătorului este un preparator fizic. Petroşeneanul Avram Iancu are numeroase recorduri. El este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localităţii brăilene Gropeni până la Galaţi. Atunci a parcurs 42 de kilometri în 10 ore.