Home » D:News » Care sunt beneficiile ţelinei pentru organism şi de ce este recomandată de nutriţionişti

Care sunt beneficiile ţelinei pentru organism şi de ce este recomandată de nutriţionişti

Care sunt beneficiile ţelinei pentru organism şi de ce este recomandată de nutriţionişti
Publicat: 03.10.2017
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID ce avantaje are consumul de ţelină.

 Recomand pacienţilor consumul de ţelină, deoarece are un nivel nutriţional ridicat, este saracă în carbohidraţi, iar conţinutul în fibre ajută la  normalizarea tranzitului.

Deseori, în bucătărie, obişnuim să curăţăm ţelina de coajă, făra a şti că aceasta conţine o cantitate mare de  vitamine (A, C ) care au  rol în creşterea  imunităţii organismului. Susţin introducerea ţelinei în alimentaţie, deoarece prin conţinutul în vitamine, substanţe antifungice şi antibiotice participă la neutralizarea radicalilor liberi .

Ajută sistemul nervos

Mineralele din compoziţie contribuie la o bună funcţionare a sistemului nervos şi endocrin. Este important să o introducem în meniul copiilor,  pentru că are un rol benefic în procesul de creştere şi dezvoltare.

Ţelina poate fi consumată sub forma de sucuri, singură sau în combinaţie cu alte legume, deoarece stimulează sistemul imunitar şi, prin conţinutul în fier şi magneziu, participă la combaterea stărilor de oboseală fizică, surmenaj şi anemii.

Putem folosi rădacina de ţelină crudă la prepararea unei salate, singură sau în combinaţie cu mere rase, morcov ras, măsline, sau la supe, în combinaţie cu dovlecei, ciuperci, fiecare alcătuind o masă hrănitoare, săţioasă, dar în primul rând sănătoasă şi curativă, pentru că are proprietăţi tonice, laxative şi hipoglicemiante.

Frunzele de ţelină conţin vitamina C şi sunt benefice în uzul extern , deoarece pot stimula cicatrizarea plăgilor, degerăturilor,  iar uleiul de ţelină are proprietăţi antihipertensive, prin conţinutul în ftalide.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase