Prima pagină D:News

Preşedintele Boliviei susţine că americanii l-au torturat şi asasinat pe Che Guevara

Andrei Ionascu 10.08.2017 | ● Vizualizări: 711
Credit: Wikimedia Commons     + zoom
Galerie foto (1)

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a acuzat, joi, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) că l-a "persecutat, torturat şi asasinat" pe revoluţionarul argentinian Ernesto "Che" Guevara, în 1967 în Bolivia, în contextul comemorării a 50 de ani de la moartea acestuia, şi a transmis că există "agenţi ai imperialismului" care încearcă să submineze puterea de stat, relatează site-ul TelesurTV.

"Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat şi asasinat pe Che Guevara. Forţele armate boliviene (FFAA) au acţionat, fiind subordonate Statelor Unite (EEUU), la decizia lui Barrientos (n.a. - preşedintele Boliviei din acea perioadă, Rene Barrientos)", a scris Evo Morales pe contul de Twitter.

Evo Morales a făcut o asociere între uciderea lui Ernesto "Che" Guevara şi situaţia actuală în care se află Bolivia, transmiţând că există forţe externe care încearcă să submineze puterea de stat.

"Ca şi astăzi, în 1967, un anunţ al guvernului a circulat în ţară: este recompensat cu 50 de milioane de pesos bolivieni cel care îl capturează pe Che, mort sau viu. În aprilie 1967, potrivit jurnalistului Tim Weiner, ambasadorul SUA, Douglas Henderson, a dispus urmărirea lui Che. În mai 1967, CIA a trimis un grup de consilieri care au fost mai târziu conduşi de către maiorul Ralph Shelton, pentru a-l captura pe Che. După capturare, preşedintele Barrientos a primit o comandă de la Washington: Che a trebuit să fie eliminat. Agentul CIA Felix Rodriguez Pozo, alături de Che rănit la un picior, a fost cel care a executat ordinul de eliminare. Ca şi în 1967, unii agenţi ai imperialismului încearcă să asmută forţele armate împotriva poporului. Che luptase să elibereze oamenii, iar CIA l-a omorât", a mai transmis Morales.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Tag-uri: che guevara | evo morales | cia | sua | cuba | bolivia