Home » D:News » Ai aflat că ai cancer? Iată ce sfaturi oferă psihologii

Ai aflat că ai cancer? Iată ce sfaturi oferă psihologii

Ai aflat că ai cancer? Iată ce sfaturi oferă psihologii
Publicat: 03.12.2017
Cancerul este o boală care ne afectează nu doar din punct de vedere fizic, dar şi psihic! Consecinţele în plan psihologic pot fi extrem de dăunătoare şi dificile, dând naştere la sentimente de anxietate, depresie sau sindromul PTSD. Cum te poţi automotiva atunci când te confrunţi cu un asemenea diagnostic? Bianca Elena Petcu, psiholog, ne spune ce e de făcut.
Vestea unui astfel de diagnostic poate fi primită în multe feluri. Sunt oameni optimişti care consideră că nu îi dărâmă o astfel de maladie şi se luptă pentru viaţa lor, alţii care luptă până la un punct, apoi renunţă şi sunt şi cei din a treia categorie care se simt depăşiţi de situaţie şi se pregătesc să moară.
 
„Practic, toţi au un răspuns diferit la stresul post-traumatic (PTSD) care e caracterizat ca fiind  o tulburare de anxietate”, spune Bianca Elena Petcu, psiholog. O persoană poate dezvolta PTSD după ce a suferit o situaţie extrem de înspăimântătoare sau care i-a pus viaţa în pericol, stresul post- traumatic fiind adesea asociat cu evenimente traumatice, cum ar fi războiul, abuzurile sexuale şi fizice, dezastrele naturale şi accidentele grave. „Cu toate acestea, s-a confirmat recent faptul că PTSD poate afecta şi persoanele cu antecedente de cancer. De exemplu, un studiu recent a constatat că aproape 1 din 4 femei care au fost recent diagnosticate cu cancer de sân au prezentat PTSD”, a continuat specialistul. Ce rămâne de făcut? Am psu câteva întrebări psihologului şi am aflat câteva idei.
 
C.S.Î.D.: Cum se manifestă PTSD?
 
Bianca Elena Petcu: Coşmaruri şi amintiri recurente, evitarea locurilor, a evenimentelor, a oamenilor sau a lucrurilor care declanşează amintiri legate de eveniment, sentimente puternice de vinovăţie, deznădejde sau ruşine, probleme de somn sau de concentrare, sentimente continue de frică sau furie, pierderea interesului pentru activităţi şi relaţii care cândva provocau plăcere, comportament auto-distructiv, cum ar fi abuzul de droguri sau alcool, gânduri spirituale sau nedorite.
 
C.S.Î.D.: Cum ne putem descurca cu o situaţie traumatică?
 
B.E.P.: Una dintre cele mai mari traume cu care ne putem confrunta o reprezintă cancerul – boală răspândită la scală largă cu consecinţe extrem de puternice asupra sănătăţii atât în plan fizic, cât şi în plan psihologic. Un diagnostic de cancer se poate dovedi a fi provocator pentru starea de spirit a oricărei persoane, adesea provocând sentimente de tristeţe, durere şi frustrare. Schemele de tratament pot de asemenea să influenţeze capacitatea pacienţilor de a-şi menţine rutina zilnică, ceea ce poate creşte riscul depresiei. Dar depresia nu trebuie să meargă mână în mână cu diagnosticul de cancer. Există modalităţi de a scădea riscul. Terapiile integrative se pot dovedi deosebit de benefice pentru autoîngrijire pe toate planurile – minte, corp şi spirit, ajutând pacienţii să se ocupe de efectele secundare ale tratamentului şi să-şi îmbunătăţească calitatea generală a vieţii.
 
Citeşte continuarea pe CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase