Home » D:News » Este yoga un antrenament aerobic?

Este yoga un antrenament aerobic?

Publicat: 19.03.2018
Practica Yoga oferă multe avantaje evidente, precum: reducerea stresului, flexibilitatea musculară, un sentiment sporit de calm, relaxare etc. Totuşi, multă lume se întreabă dacă yoga se poate califica în categoria antrenamentelor aerobice.
Activitatea aerobică se face în prezenţa oxigenului, presupunând un efort moderat şi susţinut pe o perioadă de timp. Sistemul aerobic implică rezistenţa, ritmul cardiac, circulaţia sanguină şi musculatura angrenate împreună cu metabolismul ce operează congruent, furnizând grăsimea ca şi principal combustibil.

Sistemul anaerobic de mişcare are loc în absenţa oxigenului şi se regaseşte în efortul intens şi pe scurtă durată, consumând glicogenul ca şi combustibil primar. Orice activitate aerobică presupune mişcare lejeră, în care ritmul cardiac şi respiraţia nu depăşesc un nivel de intensitate medie, astfel încât să putem păstra o conversaţie normală chiar în timpul antrenamentului. Tendinţele actuale în materie de fitness sugerează că oamenii primesc cel puţin 150 de minute de exerciţii aerobice moderate în fiecare săptămână.

De cealaltă parte, profesoara de yoga Dana Ţupa consideră că practica yoga, de obicei, presupune poziţii corporale, exerciţii de respiraţie şi meditaţie. “Cele mai utilizate mişcări sunt încorporate în Salutul Soarelui, apoi o serie de poziţii care includ practicile Hatha Yoga şi Yin Yoga. Cu toate acestea, potrivit unei revizuiri a studiului yoga din 2016, energia consumată de cei care se mişcă încet în timpul Salutul de Soare se compară, în general, cu cerinţele unei plimbări cu viteza de patru kilometri pe oră”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy.
 
Experiment inedit
 
Cercetătorii americani de la Universitatea din Miami s-au întrebat dacă yoga ar fi benefică din punct de vedere aerobic. Ei au echipat 22 de voluntari sănătoşi, bărbaţi şi femei, cu măşti şi senzori care au putut măsura consumul de energie şi activitatea musculară şi le-au dat să efectueze cât mai multe Salutări de Soare în opt minute. Le-a luat ca timp fie 12 secunde, fie 3 secunde pentru a menţine poziţia, cu specificaţia că subiecţii în cauză au experienţă în domeniul yoga. 
 
Rezultatele experimentului au arătat că persoanele care au efectuat mai rapid exerciţiile de yoga au ars, aşa cum era normal, mai multe calorii, respectiv 48 de calorii la o medie de 8 minute a unei sesiuni, comparativ cu 29 de calorii pentru subiecţii care au efectuat exerciţiile mai lent. Intrigant pentru studiu, a fost faptul că majoritatea procentuală a efortului a avut loc între posturile yoga.
 
Yoga are şi o componentă aerobică, dar scopul este bunăstarea psihică
 
Profesoara de yoga Dana Ţupa confirmă faptul că yoga are şi o componentă aerobică, unde cursanţii transpiră şi ard calorii, însă scopul final al yoga nu este neapărat exerciţiul fizic, cât mai ales bunăstarea psihică pe care ţi-o conferă practica yoga. 
 
“Din nefericire, sunt multe persoane care sunt convinse că pot refula stresul, tensiunile şi frustrările acumulate într-o zi prin exerciţii intense de aerobic sau mers la sală. Cu toate acestea, după finalizarea exerciţiilor constată că se simt mult mai bine fizic, deoarece au consumat calorii si au eliminat toxinele, însă starea lor psihică ar putea rămâne aceaşi. Se pot simţi şi mai frustraţi sau mai tensionaţi. Practica yoga include şi detensionarea, prin exerciţii de respiraţie şi de meditaţie care ajută nu doar corpul să se relaxeze, ci mai ales psihicul să se golească de balast. Multe dintre tensiunile noastre nu le acumulăm în umeri, ci în gânduri şi simţiri”, declară profesoara de yoga Dana Ţupa.
 
Dana Ţupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance  International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase